27.5.07

Τα άσχημα νέα

Δεν πάνε καλά τα πράγματα με την ξενοφοβία και το ρατσισμό στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Επιτροπής κατά του ρατσισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης σημειώνουν άνοδο.

Τα πολλά και αυξανόμενα κρούσματα ρατσιστικής προκατάληψης και οι διακρίσεις κυρίως κατά μεταναστών και προσφύγων, χωρίς τελικά να "γλυτώνουν" και οι Ρομά, οι μαύροι, οι μουσουλμάνοι και οι εβραίοι έχουν βάλει σε μεγάλη ανησυχία το Συμβούλιο.
Η ξενοφοβική πολιτική στάση εκείνων (μάλλον λίγων,ακόμη), που προβάλλουν τις ρατσιστικές απόψεις τους με ... "αντιρατσιστική", συχνά, ρητορεία (ποιός παραδέχεται εύκολα στις μέρες μας, πως είναι ρατσιστής;) έχει σίγουρα μερίδιο ευθύνης για την άνοδο αυτή.

Σοβαρή, όμως, ευθύνη έχει η υποκρισία και ο καιροσκοπισμός μεγάλης μερίδας (προεχόντως ηλεκτρονικών) ΜΜΕ και (τηλεοπτικών) δημοσιογράφων: βλέποντας να διαμορφώνεται "ακροατήριο" (ή "αγορά";) σύρονται (με τον "αέρα", μάλιστα, του υπεράνω πάσης υποψίας) προς το ρατσισμό, προβάλοντας στο όνομα της πολυμέρειας ξενοφοβικά - ρατσιστικά κλπ απόβλητα.

Ολα αυτά, βέβαια, λίγα πράγματα θα κατάφερναν, αν δεν απευθύνονταν στο εύφορο έδαφος που όλοι προσφέρουμε, χρησιμοποιώντας για λίπασμα αυτό το ιδιόμορφο μίγμα ανασφάλειας και μεγαλοϊδεατισμού που ενδημεί από χρόνια στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: