24.5.07

Innocence Project


Κάνει το γύρο του κόσμου η είδηση απαλλαγής του Μπάϊρον Χάλσεϊ από την κατηγορία του φόνου δύο παιδιών το Νοέμβριο του 1985, μετά από 19 χρόνια που έμεινε στη φυλακή Ελίζαμπεθ του Νιού Τζέρσεϊ. Ο δικαστής Στιούαρτ Πέϊμ δέχθηκε το αποτέλεσμα ελέγχου DNA και παρέπεμψε την υπόθεση τον ερχόμενο Ιούλιο σε δίκη, κατά την οποία -όπως όλα δείχνουν- ο Χάλσεϊ θα απαλλαγεί επισήμως από την κατηγορία.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει η οργάνωση "Ιnnocence Project" που δίνει επί χρόνια μάχη για να επιτραπεί η εξέταση DNA σε δικαστικές υποθέσεις, πιστεύοντας πως έτσι θα περιορισθούν οι καταδίκες κατά "λάθος". Με στοιχεία της ίδιας οργάνωσης 200 άτομα έχουν αθωωθεί από το 1989 μετά από εξέταση DNA, 15 από τους οποίους είχαν καταδικασθεί σε θάνατο, ενώ το σύνολο των χρόνων που παρέμειναν οι 200 στις φυλακές φθάνουν τους 2.496. Κανείς δεν ξέρει, πόσοι άλλοι βρίσκονται στις φυλακές των ΗΠΑ με λανθασμένες δικαστικές αποφάσεις, όπως θεωρεί, όμως, η οργάνωση αυτή είναι η κορυφή μόνο του παγόβουνου.

Είναι άγνωστο, αν και πότε θα εκδηλωθεί κάποια ανάλογη πρωτοβουλία και τί αντίκτυπο θάχε σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η μόνιμη σχεδόν επωδός στη δημόσια τοποθέτηση σοβαρής μερίδας των κατοίκων της (και ιδίως των πολιτικών και των δημοσιογράφων της) είναι "να επέμβει ο εισαγγελέας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: