11.3.09

8 χρόνια πίσω

Aπό τα χθεσινά ΝΕΑ:

"Επανάσταση στην υγεία φέρνει η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να επιτρέψει και να επιχορηγήσει την έρευνα για τα βλαστοκύτταρα, τα οποία μπορούν να θεραπεύσουν πολλές ανίατες, μέχρι σήμερα, ασθένειες. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως η κυβέρνησή του δεσμεύεται «να παίρνει επιστημονικές αποφάσεις βάσει των γεγονότων και όχι βάσει της ιδεολογίας», όπως ο προκάτοχός του.

Η κυβέρνηση Μπους είχε απαγορεύσει την έρευνα στα βλαστοκύτταρα για «ηθικούς λόγους», επειδή λαμβάνονται- εκτός από τον ομφάλιο λώρο- από έμβρυα που δημιουργούνται με τεχνητή γονιμοποίηση και καταστρέφονται στην πορεία. Τώρα, ο Ομπάμα, υλοποιώντας μία από τις πρώτες προεκλογικές υποσχέσεις του, επιτρέπει όχι μόνο την έρευνα, αλλά και την κρατική χρηματοδότηση των προγραμμάτων που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν στην εύρεση θεραπείας για πάρα πολλές ασθένειες, καθώς οι δυνατότητες των αρχέγονων αυτών κυττάρων είναι απεριόριστες.

«Η πλειοψηφία των Αμερικανών σε όλο το πολιτικό φάσμα και όλων των πίστεων συμφωνούν ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε την έρευνα των βλαστοκυττάρων», είπε ο Ομπάμα λίγο πριν υπογράψει το διάταγμα. «Οι δυνατότητές τους είναι μεγάλες και με αυστηρό έλεγχο μπορούν να αποφευχθούν οι τυχόν κίνδυνοι». Κάλεσε το Κογκρέσο να παράσχει την απαραίτητη χρηματοδότηση, τόνισε όμως ότι δεν θα επιτραπεί η ανθρώπινη κλωνοποίηση. «Κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο, λάθος και δεν έχει καμία θέση στην κοινωνία μας ή οποιαδήποτε κοινωνία», πρόσθεσε.

Ο Τζορτζ Μπους
Η απόφαση του Τζορτζ Μπους επέτρεπε τη χρηματοδότηση ερευνών που χρησιμοποιούσαν τις 21 γραμμές βλαστοκυττάρων που είχαν αναπτυχθεί πριν από τον Αύγουστο του 2001. Το νέο διάταγμα του Ομπάμα ανατρέπει την απόφαση αυτή, αλλά δεν αναφέρεται σε μία άλλη απαγόρευση, της χρηματοδότησης ερευνητών οι οποίοι ανέπτυξαν γραμμές βλαστοκυττάρων καταστρέφοντας έμβρυα από κλινικές γονιμοποίησης. Η απαγόρευση Μπους είχε φέρει πίσω την έρευνα στα βλαστοκύτταρα. «Έχουμε 8 χρόνια ερευνών να αναπληρώσουμε», δήλωσε ο δρ Κέρτ Σίβιν, ένας από τους πρώτους επιστήμονες που απομόνωσαν βλαστοκύτταρα. Στη Βρετανία η έρευνα έχει αρχίσει εδώ και 4 χρόνια, είναι κυρίως πανεπιστημιακή και δέχεται τόσο κρατική όσο και ιδιωτική χρηματοδότηση.

Στην έρευνα για τα βλαστοκύτταρα αναμένεται να δοθεί ένα μεγάλο κομμάτι από τα 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια που παραχωρούνται στον Εθνικό Οργανισμό Υγείας των ΗΠΑ, ως μέρος του πακέτου οικονομικών κινήτρων που ψηφίστηκε πρόσφατα. Έτσι αναμένεται ότι η πρόοδος στην έρευνα θα είναι ταχύτατη, καθώς τα αμερικανικά πανεπιστήμια θα προσπαθήσουν να κάνουν άλματα στον τομέα αυτό προκειμένου να λάβουν την κρατική επιχορήγηση".

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Προέλευση της εικόνας)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Επανεκκίνηση δηλαδή, μετά από 8 χρόνια τάϊμ-άουτ.
Στο διάστημα αυτό γίναμε όλοι 8 χρόνια μεγαλύτεροι. Θα προλάβουμε τις ανακαλύψεις;;