23.3.09

Μαδαγασκάρη

Από ΤΑ ΝΕΑ και τη στήλη του Γ. Αγγελόπουλου:

"Ο νέος προσωρινός πρόεδρος της Μαδαγασκάρης, ο Άντρι Ρατζοελίνα, είναι ένας πρώην ντι-τζέι με λιγότερο από δύο χρόνια πείρα στην πολιτική και καθόλου σε εθνικό επίπεδο.

O 35χρονος Ρατζοελίνα, ο οποίος κατάφερε να ανατρέψει τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Μαρκ Ραβαλομανάνα έπειτα από δύο μήνες διαδηλώσεων, είναι επίσης πέντε χρόνια νεώτερος από την ελάχιστη ηλικία που το Σύνταγμα προβλέπει για τον ηγέτη της χώρας. Εντυπωσίασε τη διεθνή κοινότητα, τόσο με την τόλμη του όσο και με την περιφρόνησή του προς την κάλπη. Ενώ κατηγορούσε τον Ραβαλομανάνα ότι καταπάτησε τη δημοκρατία περιορίζοντας την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ασκώντας υπερβολική βία κατά των διαδηλωτών, ο ίδιος ο Ρατζοελίνα προτίμησε να φτάσει στην εξουσία μέσω του δρόμου και του στρατού, αντί των εκλογών. Επονομαζόμενος «ΤGV» (το γαλλικό τρένο υψηλής ταχύτητας) από τα αρχικά του κόμματός του, αλλά και για το στυλ του, ο Ρατζοελίνα κατάφερε, μετά την εκλογή του, τον Δεκέμβριο 2007, ως δημάρχου της πρωτεύουσας Ανταναναρίβο, να χειραγωγήσει τη λαϊκή δυσφορία. Πολλοί κάτοικοι της Μαδαγασκάρης είχαν απογοητευτεί από τον Ραβαλομανάνα, έναν αυτοδημιούργητο εκατομμυριούχο της γαλακτοβιομηχανίας, ο οποίος είχε ανέβει στην εξουσία το 2002 κι αυτός έπειτα από διαδηλώσεις- αλλά με τη διαφορά ότι τον προηγούμενο χρόνο είχε νικήσει στις εκλογές τον δικτάτορα Ντιντιέ Ρατσιράκα. Όμως οι απόπειρές του να αντιμετωπίσει τη φτώχεια αποδείχθηκαν ανεπαρκείς. Και τα μεγάλα προβλήματα άρχισαν όταν αποπειράθηκε, τον Δεκέμβριο, να εμποδίσει τον Ρατζοελίνα να μεταδώσει μια συνέντευξη με τον εξόριστο Ρατσιράκα.

Τη διαμαρτυρία για το κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού του, ο Ρατζοελίνα κατάφερε να τη μετατρέψει σε μια διαρκή εκστρατεία για την ανατροπή του προέδρου. Ντύθηκε στα πορτοκαλί (το χρώμα της ουκρανικής επανάστασης του 2006) και προσείλκυσε στις συγκεντρώσεις του μεγάλα πλήθη νέων και ανέργων. Αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος και διόρισε την προσωρινή κυβέρνησή του. Ο Ραβαλομανάνα τον βοήθησε ασκώντας υπερβολική βία για να καταστείλει την εκστρατεία εναντίον του, παρ΄ όλο που αυτή έμοιαζε κατά καιρούς να χάνει την ορμή της. Η κρίσιμη καμπή ήρθε στις 7 Φεβρουαρίου, όταν οι προεδρικοί φρουροί «θέρισαν» 28 άοπλους διαδηλωτές...

Ο στρατός στράφηκε εναντίον του Ραβαλομανάνα. Μολονότι το στράτευμα αρχικά δεσμεύτηκε να παραμείνει ουδέτερο, η υποστήριξή του προς τον Ρατζοελίνα έγινε σαφής όταν στρατιώτες εισέβαλαν τη Δευτέρα στα άδεια γραφεία του Ραβαλομανάνα στο κέντρο της πόλης. Την Τετάρτη, η αυτοανακήρυξη του Ρατζοελίνα ως προσωρινού προέδρου επιβεβαιώθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο. Είπε πως θα διεξαγάγει εκλογές σε δύο χρόνια- ένα μάλλον υπερβολικό χρονικό διάστημα. Υποσχέθηκε επίσης καλύτερη ζωή για όλους, άφθονα φθηνά τρόφιμα και νέα νοσοκομεία· ό,τι δηλαδή και ο Ραβαλομανάνα στη νικητήρια ομιλία του μετά τις εκλογές, επτά χρόνια νωρίτερα".

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Προέλευση της εικόνας από την ομώνυμη ταινία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: