"Η πρακτική που ακολουθείται στην Ελλάδα έναντι όσων ζητούν άσυλο δεν διασφαλίζει τα δικαιώματά τους. Στη βάση αυτή το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ανέστειλε την επαναπροώθηση Ιρακινού πρόσφυγα στη χώρα.
Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας η Ελλάδα απασχόλησε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας. Μετά την ακύρωση της έκδοσης του πρώην διευθυντή της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου την περασμένη Παρασκευή, οι δικαστές της Καρλσρούης αποφαίνονται τώρα ότι η Ελλάδα δεν είναι «ασφαλής» χώρα για τους πρόσφυγες.
Ο 22χρονος Ιρακινός, μέλος της θρησκευτικής κοινότητας των Γιεζιτών, έφθασε ως λαθρομετανάστης στην Ελλάδα, τέθηκε υπό κράτηση και υπέβαλε αίτηση για πολιτικό άσυλο. Η αίτησή του απορρίφθηκε και κατόπιν αυτού διέφυγε στη Γερμανία, όπου επίσης υπέβαλε αίτηση χορήγησης ασύλου. Οι γερμανικές αρχές αποφάσισαν την επαναπροώθησή του στην Ελλάδα βάσει του «κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ» που θεσπίζει την αρχή της «ασφαλούς τρίτης χώρας». Αυτή ορίζει ότι ο πρόσφυγας επαναπροωθείται στην πρώτη χώρα που πέρασε, αν είναι «ασφαλής τρίτη χώρα». Ως τέτοιες θεωρούνται οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. και μία σειρά άλλων κρατών.
Ακύρωσαν επαναπροώθηση
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης ανέστειλε την απόφαση του Εφετείου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας για την επαναπροώθηση του Ιρακινού μέχρι να αποφανθούν οι ανώτατοι δικαστές και επί της ουσίας της υπόθεσης. Το Συνταγματικό Δικαστήριο στην απόφασή του διαπιστώνει ότι υπάρχει κίνδυνος να «μην καταχωρηθεί» από τις ελληνικές αρχές και «να καταλήξει άστεγος».
Η εξέλιξη αυτή στιγματίζει με βούλα συνταγματικού δικαστηρίου πλέον την πρακτική που ακολουθείται στην Ελλάδα σχετικά με τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, καθώς διαπιστώνει ότι δεν διασφαλίζονται οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Ταυτόχρονα στιγματίζει και την πρακτική που ακολουθεί η Γερμανία να επαναπροωθεί με συνοπτικές διαδικασίες πρόσφυγες στα ασφαλή τρίτα κράτη. Θέτει δε επί τάπητος και το ζήτημα της «αλληλεγγύης» που αξιώνουν οι χώρες-μέλη της νότιας περιφέρειας της Ε.Ε. στο θέμα του ασύλου.
«Να μην αφεθεί μόνη της η Ελλάδα στο πρόβλημα»
«Η ΕΛΛΑΔΑ δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες», είπε στα «ΝΕΑ» ο Γκίντερ Μπούργκχαρτ, πρόεδρος της οργάνωσης Ρro Αsyl, που άσκησε επανειλημμένως δριμεία κριτική στις «απάνθρωπες συνθήκες» που επικρατούν για τους πρόσφυγες στη χώρα. Ο κ. Μπούργκχαρτ είχε επισκεφθεί το 2008 τη Λέσβο, την Πάτρα και την Αθήνα και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την «απαράδεκτη κατάσταση στην Πέτρου Ράλλη» με τις «ουρές για ένα εισιτήριο» προκειμένου να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Κατηγορεί την κυβέρνηση για το Προεδρικό Διάταγμα 81/2009 του περασμένου Ιουλίου που «δεν ανταποκρίνεται σε ένα κράτος δικαίου», καθώς αποφασίζουν αστυνομικοί εάν ο αιτών άσυλο διώκεται ή όχι και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη. «Δεν μπορείς να κρατάς γυναίκες και παιδιά επί μήνες σε καταυλισμούς χωρίς να έχουν δει στα μάτια τους έναν ανακριτή. Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες, δεν υπάρχει καμία πρόνοια για εκείνους που χρήζουν προστασίας», λέει ο κ. Μπούργκχαρτ. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Ρro Αsyl θεωρεί τη δικαστική απόφαση κόλαφο και για τη Γερμανία, καθώς διαπιστώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο κύμα λαθρομετανάστευσης. «Η απόφαση στοχεύει εξίσου το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες», υπογραμμίζει ο κ. Μπούργκχαρτ. Αναδεικνύει «την ανάγκη αναπροσαρμογής των ρυθμίσεων περί ασύλου στην Ε.Ε.», ώστε οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά να δέχονται πρόσφυγες που φθάνουν π.χ. στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα".
Για τη μεταφορά
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ