4.12.08

Σοφόν το σαφές (2)

Από γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που με αφορμή διάταγμα για τον κανονισμό λειτουργίας των ΑΕΙ ξεκαθαρίζει τα πράγματα για την ελευθερία θρησκευτικής συνείδησης:

"...Με τις διατάξεις του άρθρου 13 παρ. 1 του Συντάγματος και 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.δ. 53/1974 (Α' 256), κατοχυρώνεται η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης, που αποτελεί ειδικότερη εκδήλωση του ατομικού δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας.

Περιεχόμενο, μεταξύ άλλων, της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης αποτελεί το δικαίωμα καθενός να πρεσβεύει οποιοδήποτε θρήσκευμα, δόγμα ή αίρεση ορισμένης θρησκείας επιθυμεί, ή και να είναι άθρησκος ή άθεος. Εντός του πλαισίου αυτού, είναι αντίθετη προς την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης η αναγκαστική επιβολή θρησκευτικού όρκου.

Αντιθέτως, εκ των ανωτέρω διατάξεων γεννάται η υποχρέωση του νομοθέτη και της κανονιστικώς δρώσας Διoίκησης να θεσπίζει ρυθμίσεις σχετικές με την ορκωμοσία των αλλοθρήσκων ή τη διαβεβαίωση, κατ' επίκληση της τιμής και της υπόληψής τους των αθρήσκων και των αθέων. Πέραν τούτων, παραβιάζει την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης ρύθμιση, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα δόσης μη θρησκευτικού όρκου μόνον ύστερα από αιτιολόγηση της επιλογής και αποκάλυψη των θρησκευτικών πεποιθήσεων του ενδιαφερομένου.

Κατόπιν τούτων, η ως άνω διάταξη του σχεδίου πρέπει να αναδιατυπωθεί ως εξής : «Τα διοριζόμενα στο Α.Ε.Ι. μέλη Δ.Ε.Π. .... πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους, δίνουν, κατ' επιλογήν τους, τον προβλεπόμενο όρκο της υπηρεσίας ή διαβεβαίωση, κατ' επίκληση της τιμής και της υπόληψής τους. Η σχετική διαδικασία λαμβάνει χώρα ενώπιον του Πρυτάνεως ή του Προέδρου του οικείου ιδρύματος, ή των νομίμων αναπληρωτών τους».".


Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

ΥΓ: Οπως όλοι(;) καταλαβαίνουν η γνωμοδότηση βάλλει ευθέως κατά της γνωστής τρίτης εγκυκλίου του Ε. Στυλιανίδη, που έχει το λόγο (πολύ πιθανόν για να ... "κατακεραυνώσει" το ΣτΕ, όπως έκανε και με το Συνήγορο του Πολίτη).

(Πηγή της εικόνας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: