14.12.08

Χορός για τρεις

Από την Καθημερινή:

"... Μέσα σε ένα πραγματικό καταιγισμό κατηγοριών περί διαφθοράς, μία έδρα της Γερουσίας, που έμεινε κενή, αναμένει το νέο κάτοχό της από το Ιλινόις. Ομως ουδείς εμπιστεύεται τον κυβερνήτη της πολιτείας και ουδείς πιστεύει ότι θα επιλέξει σωστά.

Αυτή ήταν η κατάσταση το έτος 1927, όταν τελικά η Γερουσία αρνήθηκε να «παραδώσει» την έδρα στον Φρανκ Λ. Σμιθ επειδή υπήρχαν σοβαρά ερωτήματα για τη «νομιμότητα και ηθική» του διορισμού του από τον τότε κυβερνήτη Λεν Σμολ.

Σήμερα, αυτή ακριβώς η υπόθεση μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ και προστίθεται στη μακρά ιστορία δολοπλοκιών και μηχανορραφιών που χαρακτηρίζουν τον «διορισμό» γερουσιαστή.

Μοναδική δυνατότητα
Ο κυβερνήτης του Ιλινόις Ροντ Ρ. Μπλαγκόγεβιτς, τα λεγόμενα του οποίου καταγράφηκαν μετά παγίδευση του τηλεφώνου του, το έθεσε με ωμότητα, αλλά σίγουρα είχε δίκιο όταν έλεγε ότι διέθετε την απεριόριστη εξουσία να τοποθετήσει οποιονδήποτε επιθυμούσε στη θέση που έμεινε κενή μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα και ότι αυτή του η δυνατότητα άξιζε πραγματικό χρυσάφι. Στις αρχές της ιστορίας της Γερουσίας, όταν οι βουλευτές κάθε πολιτείας επέλεγαν τους γερουσιαστές, τα προβλήματα της δωροδοκίας και διαφθοράς ήταν οξύτατα καθώς οι νέοι ηγέτες της προνομιούχας τάξης προσπαθούσαν να αγοράσουν πάση θυσία μία έδρα. Ακόμα, όμως, και μετά τη θεσμοθέτηση της άμεσης εκλογής των γερουσιαστών το 1913, η πλήρωση των κενών εδρών αποτελούσε πρόβλημα για τους κυβερνήτες και τους κινούντες τα νήματα του πολιτικού κόσμου καθώς προσπαθούσαν να βρουν την ιδανική λύση επιλέγοντας ανάμεσα στο να ανταμείψουν φίλους, να τοποθετήσουν συγγενείς, να αυτοδιοριστούν ή τελικά να εκχωρήσουν την κενή έδρα στον ικανότερο πολιτικό.

Το 2002, ο διορισμός της Λίζα Μουρκόφσκι από τον πατέρα της Φρανκ Μουρκόφσκι, ο οποίος είχε μόλις εγκαταλείψει την έδρα του στη Γερουσία για να αναλάβει τα καθήκοντα του κυβερνήτη της Αλάσκας, προκάλεσε οργή και καταγγελίες κατά του νεποτισμού και τελικά οδήγησε στον περιορισμό της εξουσίας του κυβερνήτη να διορίζει γερουσιαστές κατά το δοκούν.

Ο κυβερνήτης Εντουιν Εντουαρντς της Λουιζιάνας, από το Κόμμα των Δημοκρατικών, διόρισε στη γερουσία τη σύζυγό του Ελέιν, το 1972. Ο κ. Εντουαρντς εξήγησε την επιλογή του, επισημαίνοντας ότι το ζεύγος είχε κοινές πολιτικές απόψεις. Ακόμα και πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο της διαδοχής Ομπάμα στη Γερουσία, το ενδιαφέρον είχε κινήσει η αντικατάσταση του νεοεκλεγέντος αντιπροέδρου Μπάιντεν από το Ντελαγουέρ στη Γερουσία. Η κυβερνήτης της πολιτείας Αν Μάινερ του Δημοκρατικού Κόμματος είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο να διορίσει στην κενή έδρα κάποιο σύμβουλο του κ. Μπάιντεν. Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για σαφή απόπειρα διατήρησης της έδρας έως ότου την αποκτήσει ο γιος του νεοεκλεγέντος αντιπροέδρου Μπάιντεν, Μπο, που σήμερα υπηρετεί στο Ιράκ.

Η έδρα της Χίλαρι
Και στη Νέα Υόρκη, όπου η Χίλαρι Κλίντον θα εγκαταλείψει την έδρα της στη Γερουσία, οι πολιτικοί προσπαθούν να αποκτήσουν μία θέση στη λίστα των πιθανών υποψηφίων. Ανάμεσά τους και η Καρολίν Κένεντι, θυγατέρα του JFK και της Τζάκι.

Ωστόσο, είναι αμφίβολο κατά πόσον ο διορισμός γερουσιαστή έχει τελικά πολιτικά οφέλη. Ο κ. Ρίτσι υποστηρίζει ότι μόνο οι μισοί διορισμένοι γερουσιαστές επανεκλέγονται. Σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία της υπόθεσης Μπλαγκόγεβιτς, ο κυβερνήτης του Ιλινόις σκεφτόταν να δώσει στον εαυτό του την έδρα του Ομπάμα στη Γερουσία, επιλογή που δεν μοιάζει τόσο επιτυχής. Από τους εννέα κυβερνήτες που αυτοδιορίστηκαν στη Γερουσία από το 1930 έως σήμερα μόνο ένας κατάφερε να επανεκλεγεί. Ο Αλμπερτ Β. Τσάντλερ του Κεντάκι".

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Πηγή του έργου της Tessel Tierolff)

Δεν υπάρχουν σχόλια: