10.10.08

Μια άλλη όψη

O Marc Roche έγραψε στην εφημερίδα Le Monde και το ΒΗΜΑ αναδημοσίευσε:

"Προτεστάντες τραπεζίτες εναντίον εβραίων τραπεζιτών: η εχθρότητα ανάμεσα στην JΡ Μorgan και στη Lehman Βrothers δεν είναι χθεσινή. «Μετρά» πάνω από 150 χρόνια... Η Lehman Βrothers, όταν ιδρύθηκε το 1844, από τρεις γερμανούς μετανάστες στην Αλαμπάμα, τους αδελφούς Χένρι, Μέγερ και Εμάνουελ Λέχμαν, ειδικεύθηκε στις προεξοφλήσεις συναλλαγματικών. Το 1869, ένας άλλος γερμανός μετανάστης, ο Μάρκους Γκόλντμαν, και ο γαμπρός του Σάμουελ Ζαξ δημιουργούν μια παρόμοια χρηματοπιστωτική εταιρεία, που ονομάστηκε Goldman Sachs. Μια τρίτη, η Salomon Βrothers, που ιδρύθηκε από τους αδελφούς Σάλομον, συμπληρώνει το δίκτυο των εβραϊκών τραπεζών της Wall Street.

Από την αρχή το εβραϊκό τραπεζικό λόμπι της Wall Street πλήττεται από το προτεσταντικό κατεστημένο των (ήδη από τότε) μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, ιδιαίτερα από την JΡ Μorgan, η οποία μάλιστα δεν ντρέπεται να διατυμπανίζει τον αντισημιτισμό της. Ετσι τα εβραϊκά ιδρύματα αποκλείονται από τις μεγάλες βιομηχανικές χρηματοδοτήσεις και συγκεκριμένα από τους κλάδους του αυτοκινήτου, του χάλυβα, του σιδηροδρόμου και του πετρελαίου.

«Ας αφήσουμε τις τραπεζικές μικροδουλειές στους εβραίους» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Τζον Πίρποντ Μόργκαν.

Ως τα τέλη της δεκαετίας του 1960 οι Lehman, Goldman και Salomon περιορίζονται κατ΄ ανάγκην στη χρηματοδότηση των κλάδων του λιανικού εμπορίου, της υφαντουργίας και των τροφίμων. Ανάλογες διακρίσεις- δηλαδή αποκλεισμό από τους μεγάλους κλάδους της βιομηχανικής επανάστασης του 19ου και του 20ού αιώνα- υφίστανται και οι καθολικές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Αυτές περιορίζονται στη χορήγηση πιστώσεων στον κλάδο του μεταπρατικού εμπορίου. Η Μerrill Lynch, που ιδρύθηκε από έναν ιρλανδό καθολικό, αποτελεί τη μόνη εξαίρεση στον κανόνα...

Ωστόσο την ίδια ώρα που οι προτεσταντικές εταιρείες στηρίζονται στη δόξα τους και απολαμβάνουν την αυταρέσκειά τους οι εβραϊκές «χτίζουν» με επιμέλεια μια πιστή πελατεία ανάμεσα στους νέους οικονομικούς παράγοντες των Ηνωμένων Πολιτειών, που δραστηριοποιούνται στον ραγδαία αναπτυσσόμενο τριτογενή τομέα της οικονομίας, δηλαδή στις υπηρεσίες. Ετσι οι εβραϊκές τράπεζες αποκτούν σημαντικά ερείσματα στους αλματωδώς αναπτυσσόμενους τον 20ό αιώνα θεσμικούς επενδυτές, όπως είναι για παράδειγμα τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Τα ταμεία αυτά, που προέκυψαν και αναπτύχθηκαν εν πολλοίς χάρη στο Νew Deal του προέδρου Φραγκλίνου Ρούζβελτ, αυξάνουν θεαματικά τα αποθεματικά τους. Ταυτόχρονα αισθάνονται να τα «σνομπάρουν» τα περιβόητα «ιδρύματα WΑSΡ», δηλαδή τα ιδρύματα των λευκών αγγλοσαξόνων προτεσταντών (White Αnglo-Saxon Ρrotestants). Αυτοί οι νέοι παράγοντες της οικονομικής ζωής αποδεικνύονται ιδιαίτερα εφευρετικοί στον χώρο των χρηματοπιστωτικών προϊόντων, όπως στη διαπραγμάτευση ομολόγων ή πρώτων υλών. Κατά γενική ομολογία, σήμερα η θρησκευτική διάκριση έχει πάψει να ισχύει. Ωστόσο μερικές ιδιωτικές λέσχες επιχειρηματιών σε πολυτελείς συνοικίες της Νέας Υόρκης εξακολουθούν να απαγορεύουν ό,τι είναι μαύρο, κίτρινο ή εβραϊκό!".


Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Πηγή της εικόνας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: