13.10.08

Θαυματοποιός


Ενας ένας οι ξένοι προπονητές ποδοσφαίρου που έρχονται στην Ελλάδα μαθαίνουν σχετικά γρήγορα να τάχουν καλά με τους οπαδούς της ομάδας τους για νάναι ήσυχοι. Μπροστά σ' αυτό το στόχο φαίνεται συχνά πολλά να υποχωρούν.

Μετά τον Τεκ Κάτε ήλθε η σειρά του Βαλβέρδε να φτιάξει κλίμα, τώρα που τα πράγματα πηγαίνουν (στο εγχώριο πρωτάθλημα) καλά για την ομάδα του κι ακούσθηκαν οι πρώτες φήμες για πρόωρη ανανέωση του συμβολαίου του. Ετσι, για να πάρει και θέση στην προπονητική πασαρέλα της χώρας του, βάλθηκε να πείσει την ισπανική εφημερίδα "As" για την αξία της νέας του ομάδας ως εξής: "...Η ομάδα μου είναι από αυτές που πρέπει πάντα να νικούν. Ο Ολυμπιακός στην Ελλάδα είναι σαν τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα...".

Είναι μάλλον πρωτάκουστο, για οποιονδήποτε ισπανό ή μή φίλαθλο, μέτρο σύγκρισης μιας ομάδας η παρομοίωσή της με τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα, ως κάτι το ενιαίο. Μετά από τόσα και τόσα που έχουν γραφεί για την ιστορία, την ευρύτερη σημασία, τη σημειολογία, το νόημα κλπ του "el classico" του ισπανικού ποδοσφαίρου αποτελεί αναμφίβολα πρώτου μεγέθους παρέμβαση και καινοτομία για την πορεία του ισπανικού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου αυτή η αποστροφή της συνέντευξης του Ε. Βαλβέρδε, που δείχνει και μια άλλη, κρυφή, πλευρά του ταλέντου του.

Ταυτόχρονα (και κυρίως) αποκαλύπτει πόσο κολακευμένος αισθάνεται, που είναι στην ομάδα του Πειραιά.

(Πηγή της φωτογραφίας του έργου της Dana Ellyn)

Δεν υπάρχουν σχόλια: