15.4.09

Εεεεπ


Στους "Πρωταγωνιστές" του Στ. Θεοδωράκη, που πρόβαλε χθες το Μega, με θέμα τη μοναχική ζωή σε γυναικείο μοναστήρι της Κρήτης η ηγουμένη επιχείρησε να παρουσιάσει ως στόχο της εκκλησίας την αντιμετώπιση του φόβου του θανάτου. Αναφέρθηκε μάλιστα με απορία στην απρόσμενη επιτυχία που είχε πρόσφατη διάλεξη του Ι. Γιάλομ στο Μέγαρο Μουσικής, όπου 4.000 άτομα συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν τον ομιλητή να τους λέει, πως η ψυχή είναι αθάνατη.

Τέτοιο πράγμα δεν ειπώθηκε από τον αμερικανό ψυχολόγο, το αντίθετο: "... Τόνισε ότι δεν πιστεύει στη μεταθανάτια ζωή, «ο φόβος του θανάτου είναι η μητέρα όλων των θρησκειών. Ολα τα θρησκεύματα υπόσχονται στους “ψηφοφόρους” τους κάποια μορφή αθανασίας,ένα είδος ανακούφισης από τον τρόμο της πλήρους απουσίας μας από το Σύμπαν»".


Τα ίδια άλλωστε υποστηρίζει και το βιβλίο του "Στον κήπο του Επίκουρου - Αφήνοντας πίσω τον τρόμο του θανάτου" (Εκδόσεις Αγρα): "... Το μυστικό είναι να ζούμε όσο περισσότερο χωρίς απωθημένα. Οσο περισσότερο συμφιλιωνόμαστε με τον θάνατο τόσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από την ιδέα του Θεού.Είναι απίστευτο το τι έχει σκαρφιστεί ο άνθρωπος ανά τους αιώνες προκειμένου να αποκλείσει από τη ζωή του το τραγικό φινάλε της. Κάποιοι πιστεύουν ότι η μεταθανάτια ζωή είναι ένα είδος reunion πάρτι με όλα τα αγαπημένα σου πρόσωπα να σε υποδέχονται στην αίθουσα αναμονής.΄Η, για παράδειγμα,οι Αιγύπτιοι συσκεύαζαν τους νεκρούς τους σαν... σάντουιτς προκειμένου να τους κρατήσουν φρέσκους για μια αιωνιότητα...".

(Προέλευση της εικόνας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: