2.1.09

Μαργαριτάρια


Από το προχθεσινό ΒΗΜΑ το άρθρο του Independent, που υπογράφει ο Cahal Milmo:

"O Σάχης; Δεν κινδυνεύει από τίποτε!». Αυτή ήταν η- απολύτως λανθασμένη- εκτίμηση του βρετανού πρεσβευτή στην Τεχεράνη την παραμονή της Ισλαμικής Επανάστασης, η οποία αποκαλύφθηκε από απόρρητα έγγραφα τα οποία μόλις αποχαρακτηρίστηκαν από τα Εθνικά Αρχεία της Βρετανίας.

Τον Μάιο του 1978 χιλιάδες διαδηλωτές σε μεγάλες πόλεις του Ιράν έκαναν στάχτη πολυτελή ξενοδοχεία, τράπεζες και κυβερνητικά κτίρια που συμβόλιζαν το διεφθαρμένο καθεστώς του Σάχη Ρεζά Παχλαβί. Ηταν η πρώτη ξεκάθαρη ένδειξη της λαϊκής δυσαρέσκειας προς τον φιλοδυτικό δικτάτορα. Ωστόσο ο βρετανός διπλωμάτης πίστευε ως την τελευταία στιγμή ότι ο Σάχης θα έβγαινε θριαμβευτής.

Ακόμη και όταν η βρετανική πρεσβεία λεηλατείτο από τους διαδηλωτές ο σερ Αντονι Πάρσονς έγραφε: «Είναι πιο εύκολο για έναν πρεσβευτή να προφητεύει το χειρότερο παρά να προσφέρει μια αισιόδοξη πρόβλεψη.Αν συμβεί το χειρότερο,τότε τον συγχαίρουν για την πρόβλεψή του.Αν δεν συμβεί τίποτε, η προφητεία του λησμονείται.Η ειλικρινής μου άποψη είναι ότι οι Παχλαβί,πατέρας και υιός,θα τα καταφέρουν».

Καθώς οι βίαιες διαδηλώσεις γίνονταν καθημερινότητα και ο Αγιατολάχ Χομεϊνί κινούσε τα νήματα της Ισλαμικής Επανάστασης από το Παρίσι όπου βρισκόταν εξόριστος, ο σερ Αντονι επέμενε ότι ο 58χρονος μονάρχης ήταν «άτρωτος» και «έτοιμος να εξετάσει κάθε παράμετρο του χάους με αξιοθαύμαστη ηρεμία και αντικειμενικότητα». Τα έγγραφα ωστόσο αποκαλύπτουν ότι ο βρετανός πρωθυπουργός Τζέιμς Κάλαχαν δεν συμμεριζόταν την άποψη του πρεσβευτή".

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Πηγή της εικόνας)

Υ.Γ. Στις 16.1.1979 ο Σάχης εγκατέλειψε το Ιράν και την 1.2 αφίχθηκε από το Παρίσι ο Χομεϊνί. Στο τέλος Μαρτίου 1979 με δημοψήφισμα καταργήθηκε η μοναρχία κι εγκαθιδρύθηκε ισλαμική δημοκρατία. Διάνα έπεσε ο πρέσβης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: