1.2.09

Αλλα φρούτα

Aπό το σημερινό ΒΗΜΑ:

"Το τι ακριβώς ειπώθηκε στις συναντήσεις του υπουργικού συμβουλίου πριν από την απόφαση αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ το 2003 καλείται να αποκαλύψει τώρα η βρετανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Δικαστηρίου Πληροφόρησης στο πλαίσιο του νόμου περί Ελευθερίας της Πληροφόρησης (FΟΙ), οι βρετανοί υπουργοί οφείλουν να ρίξουν φως στο περιεχόμενο δύο σημαντικών συναντήσεων του υπουργικού συμβουλίου του Τόνι Μπλερ, που οδήγησε τη χώρα στον πόλεμο στο Ιράκ. Το τριμελές δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Ρίτσαρντ Τόμας, επίτροπος Πληροφόρησης, δικαίως είχε ζητήσει τον περασμένο χρόνο τη δημοσιοποίηση των πρακτικών των υπουργικών συμβουλίων της 13ης και 17ης Μαρτίου του 2003, όταν η βρετανική κυβέρνηση συζητούσε για τη νομιμότητα της εισβολής στο Ιράκ με σκοπό την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

Τα πρακτικά των υπουργικών συμβουλίων παραμένουν απόρρητα για τουλάχιστον 30 χρόνια, αλλά το δικαστήριο υιοθέτησε τη θέση του κ. Τόμας ότι «η βαρύτητα και η αμφιλεγόμενη φύση» των κυβερνητικών συζητήσεων τις παραμονές του πολέμου συνεπάγονται αυξημένο δημόσιο ενδιαφέρον. Η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει έφεση μέσα σε διάστημα 28 ημερών στο Ανώτατο Δικαστήριο, διαφορετικά οφείλει να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά. Οι υπουργοί επίσης μπορούν να ασκήσουν βέτο, παρά την απόφαση στο πλαίσιο του Νόμο FΟΙ, ο οποίος καθιερώθηκε από το Εργατικό Κόμμα το 2000.

Η δημοσιοποίηση των πρακτικών επαναφέρει στο προσκήνιο ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα που ανέκυψαν με τον πόλεμο στο Ιράκτη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα λόρδου Γκόλντσμιθ - και ρίχνει φως στον διχασμό που επικρατούσε στους κόλπους της κυβέρνησης Μπλερ. Ο Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, παραιτήθηκε μετά το υπουργικό συμβούλιο της 17ης Μαρτίου, λέγοντας ότι δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη εμπλοκής της Βρετανίας σε πόλεμο. Στο δεύτερο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε μία περίληψη της γνωμάτευσης του λόρδου Γκόλντσμιθ, σύμφωνα με την οποία η στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ ήταν νόμιμη. Ωστόσο οι υπουργοί δεν γνώριζαν την ύπαρξη προηγούμενης έκθεσης του λόρδου Γκόλντσμιθ, που είχε συνταχθεί στις 7 Μαρτίου και δημοσιοποιήθηκε το 2005, με την οποία εξέφραζε την ανησυχία του για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης χωρίς ανάλογο ψήφισμα από τα Ηνωμένα Εθνη- τέτοιο ψήφισμα δεν υπήρξε ποτέ.

Το Δικαστήριο Πληροφόρησης, που εξετάζει εφέσεις οι οποίες έχουν ασκηθεί και αφορούν αποφάσεις του επιτρόπου, αποφάσισε με ψήφους δύο προς μία να απορρίψει την απόφαση της κυβέρνησης να μην αποκαλύψει τα πρακτικά, υποστηρίζοντας ότι η ιδιαίτερη φύση των συζητήσεων ξεπερνά σε σπουδαιότητα την παραδοσιακή μυστικότητα που περιβάλλει τα κυβερνητικά συμβούλια και ότι η κοινή γνώμη πρέπει να «αποφασίσει από μόνη της» για το περιεχόμενο των συζητήσεων".

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Πηγή της εικόνας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: