20.5.08

Crime stoppers

Πολλές, έγκυρες και μη, εκθέσεις βλέπουν κάθε τόσο τη δημοσιότητα κι αναφέρονται στην εγκληματικότητα και τους ρυθμούς που αυτή παίρνει, κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Κάθε αστυνομία που σέβεται το όνομά της ανακοινώνει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο εκθέσεις κι αναφορές, για να καταδείξει το μέγεθος της απειλής που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία. Τα στοιχεία αυτά, ειδωμένα συχνά με υπερβολή αλλά και προκατάληψη από πολλά ΜΜΕ, χρησιμοποιούνται και διαμορφώνουν ένα "κόσμο" όπου ο φόβος για το διπλανό μας είναι σε πρώτο πλάνο.

Η πραγματική ή "κατασκευασμένη" αύξηση της εγκληματικότητας, εκτός από την ανασφάλεια και τον εκνευρισμό που προκαλεί στα ηλικιωμένα κυρίως άτομα, τροφοδοτεί μια ολόκληρη οικονομία γύρω της. Απίστευτα συστήματα ασφαλείας, όπλα, φρουροί και σωματοφύλακες, κρυπτογραφία και κάθε τι που παρέχει μια κάποια "προστασία" γίνονται περιζήτητα και κινούν τεράστια ποσά στο πέρα δώθε τους. Στο πλαίσιο αυτό έχει διαμορφωθεί και λειτουργεί σε πολλές χώρες του κόσμου μια λαϊκή υπηρεσία "καταπολέμησης του εγκλήματος", στην οποία συμμετέχει καθένας που έχει δει "κάτι" και θέλει να ενημερώσει σχετικά την αστυνομία κι όλα αυτά ανώνυμα.

Σε ένα κατατοπιστικό άρθρο των Sh. Dewan και Br. Goodman στους Τάϊμς της Νέας Υόρκης παρουσιάζονται πολλές πλευρές της λειτουργίας αυτού του συστήματος πληροφοριοδοτών στις ΗΠΑ και σημειώνεται η αύξηση που παρουσιάζουν τελευταία οι ανώνυμες τηλεφωνικές κλήσεις προς αστυνομικά τμήματα και σχετικές οργανώσεις για καταζητούμενα πρόσωπα σε αρκετά σημεία της χώρας. Η αύξηση αυτή, καθόλου αμελητέα σε επίπεδο ποσοστών, εν πολλοίς οφείλεται στην οικονομική κρίση και την άνοδο των τιμών που κάνει τους ανθρώπους να γίνονται πιο "εφευρετικοί" στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ετσι μπορεί κανείς να βγάλει μέχρι κι 700 δολάρια τη βδομάδα "ενημερώνοντας" τις αρχές για τις κινήσεις συγγενών και γειτόνων, συναδέλφων και συμμαθητών που έχουν κάποιο "πάρε - δώσε" με την αστυνομία και το νόμο. Δεν είναι γνωστό, εάν τα ποσά αυτά φορολογούνται και με τί συντελεστή.

(Πηγή της εικόνας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: