20.6.07

Αθήνα (3): Πλατεία Συντάγματος

Ξανάγινε το κέντρο της πόλης, αρχικά με την πεζοδρόμηση της Ερμού και για τα καλά με το Μετρό. Μέχρι τότε λες κι ήταν μόνο για πολιτικές προεκλογικές συγκεντρώσεις κι ακόμη παλιότερα για συναναστροφές με τους ξένους, θερινούς κυρίως, επισκέπτες της πόλης. Πλατεία που τριγυρίζουν μαγαζιά - σύμβολα, όπως ο Πάλλης, ο Καλυβιώτης, το Egg (στο υπόγειο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, τη δεκαετία του '80), η Bianca, ο παλιός Ελευθερουδάκης, το Αmerican Cafe (γύρω στο '80), η Εθνική Τράπεζα (στη γωνία με τη Σταδίου) απ' όπου παίρναμε συνάλλαγμα κι εκείνα τα πολύχρωμα, ιλουστρασιόν, μακρόστενα φυλλάδια του ΕΟΤ για το Φεστβάλ Αθηνών, τα Γραφεία της Ολυμπιακής (στη γωνία Οθωνος και Αμαλίας), το παλιό Ταχυδρομείο (όπου και τα σημερινά ΕΛΤΑ) κλασσικό σημείο συνάντησης, εφάμιλλο του Μπακάκου στην Ομόνοια.

Σήμερα, με δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο γρήγορο ίντερνετ, με πολλές δεκάδες Γραφεία τραπεζών, με ενεργά ξανά τα καφέ και με πολλά νέα παιδιά της Greenpeace και της WWF να της δίνουν χρώμα, με το ΚΕΠ να αδειάζει και να ξαναγεμίζει στο πί και φί, τη στάση του τράμ να φέρνει στο νου μου κάτι από κεντροευρωπαϊκή πόλη (ποιά, όμως;) αλλά και με την κακόγουστη και πανάκριβη ζαχαρούπολη τα χριστούγεννα.

Το Σύνταγμα (κατά το Αμυνα) δεσπόζει πάλι στην καθημερινότητα της Αθήνας. Ισως γι' αυτό κι ο σκύλος που τo παροικεί, είναι μέσ' την καλή χαρά τελευταία χαζεύοντας τον κόσμο που το κατακλύζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: