4.7.07

Η περίοδος των μεταγραφών

H περίοδος των μεταγραφών φέρνει αυθόρμητα στο νου μου καλοκαιρινές σχολικές διακοπές. Ηταν από τα λίγα πράγματα που κρατούσε ζωντανό το ενδιαφέρον στην άδεια πόλη, μέχρι να πάνε οι οικογένειες για μπάνια. Με συμμαθητές και φίλους σκορπισμένους -λόγω διακοπών- στα 4 σημεία του ορίζοντα, δεν υπήρχαν και πολλά άλλα πράγματα να κάνει κανείς από το να διαβάζει καθημερινά αθλητική εφημερίδα.

Το καλοκαίρι τα αθλητικά φύλλα φαντάζουν πιό ευρύχωρα. Θέλετε η διακοπή του πρωταθλήματος κι η έλλειψη ειδήσεων, θέλετε η χαλάρωση του καλοκαιριού, μπορεί κανείς να περάσει ευκολότερα την ώρα του διαβάζοντας για διάφορα απίθανα πράγματα και πρόσωπα, που υπό συνθήκες κανονικής σεζόν δεν θα είχαν, μάλλον, δημοσιευθεί.

Τα φανταχτερά ονόματα ποδοσφαιριστών που αποκαλούνται μεταγραφικοί στόχοι, η πορεία τους στις προηγούμενες ομάδες και τα στατιστικά τους, τα σχόλια συμπαικτών και προπονητών για την αξία τους και κυρίως όλη η φιλολογία για τα ακριβά συμβόλαιά τους φτιάχνουν ένα σχεδόν ιδανικό πλαίσιο για να ξεφύγει κανείς από τις σκοτούρες και να ονειρευθεί την πορεία της αγαπημένης του ομάδας με νέα πρόσωπα.

Κι όταν, αργότερα, αρχίζει η προετοιμασία νέας χρονιάς / νέας ομάδας σε αθλητικά κέντρα της βόρειας ευρώπης οι απίστευτες, απολαυστικές λεπτομέρειες που διανθίζουν τα ρεπορτάζ των απεσταλμένων συντακτών δίνουν τον τόνο των διακοπών σε όσους, βολεμένοι στην πολυθρόνα τους, ξεκοκκαλίζουν γραμμή - γραμμή τις ανταποκρίσεις. Διάλογοι (πράγματικοί ή φανταστικοί, αδιάφορο τελικά) μεταξύ παικτών και προπονητή, γυμναστών και φροντιστών παρουσιάζονται με κάθε λεπτομέρεια επιχειρώντας να δώσουν στους φίλους την όλη ατμόσφαιρα και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί εκεί μακριά που ζεί κι ετοιμάζεται η ομάδα τους. Αναφορές σε μπουγέλα και πειράγματα, μικροτσακωμοί, στερεότυπες δηλώσεις, μεγάλα λόγια, υποσχέσεις κι όνειρα για τη νέα περίοδο κοσμούν τα άρθρα των απεσταλμένων, από τα οποία δε λείπουν -στα κυριακάτικα κυρίως φύλλα- βαθυστόχαστες τεχνικές αναλύσεις για το νέο στύλ της ομάδας καθώς και συγκρίσεις με αυτό της περασμένης χρονιάς.

Οι 13 αθλητικές εφημερίδες, που προσφέρονται σήμερα στους έλληνες φιλάθλους, είναι τις μέρες του καλοκαιριού εργαστήρια ονείρων για χαμένους και κερδισμένους της περασμένης σεζόν. Ολοι προσδοκούν μια νέα αρχή και οι περισσότεροι μια χρονιά στην οποία η ομάδα τους θα σαρώσει κάθε τίτλο. Αυτά, τις ζεστές μέρες των καλοκαιρινών διακοπών, διατηρούν ψηλά το φρόνημα για την ομάδα, δίνουν θέμα συζήτησης μεταξύ ανδρών και θα αποτελούσαν αφορμή να παρακολουθούσε κανείς τα πρώτα φιλικά παιγνίδια αν δεν γίνονταν αυγουστιάτικα. Μετά η πρόβα τελειώνει κι αρχίζει το πρωτάθλημα. Ολη αυτά τα χαλαρά εξαφανίζονται από την πρώτη αγωνιστική, δίνοντας τη θέση τους σε εντάσεις, "μυαλά στα κάγκελα", βρισιές στον αντίπαλο και βαριά υπονοούμενα για διαιτητές και πολλά άλλα.

Ως το επόμενο καλοκαίρι οπότε η ιστορία θα επαναληφθεί, πάνω - κάτω ίδια. Νέα ονόματα θα ακουσθούν για μεταγραφές, νέοι παίκτες και προπονητές θάρθουν, νέες αναλύσεις και νέα όνειρα θα γεμίσουν τα αθλητικά φύλλα. Κι όπως δείχνουν τα πράγματα, θα γίνουν πάλι όλα ανάρπαστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: