5.7.07

Περί ορισμών

Ενας κινέζος, ονόματι Geng, όρμησε και δάγκωσε θανατηφόρα ένα σκύλο που επιτέθηκε στο κουτάβι του. Ο Geng χρειάσθηκε να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο, ενώ το κουτάβι σώθηκε. Η ιστορία που δημοσιεύθηκε χθές στο CNN επαναφέρει στο προσκήνιο το γνωστό ορισμό της είδησης, σύμφωνα με τον οποίο είδηση υπάρχει όταν ένας άνθρωπος δαγκώσει ένα σκύλο και όχι όταν συμβεί το αντίστροφο.

Παρόλο που το γεγονός δεν είναι μοναδικό (βλ. 1, 2 και 3), ο ορισμός επαναλαμβάνεται στις σχολές δημοσιογραφίας. Κάποιο ζήτημα, πάντως, υπάρχει στις μέρες μας για την ισχύ του κανόνα, στον οποίο στηρίζεται: όσο πιό σπάνια συμβαίνει κάτι, τόσο πιό μεγάλο ενδιαφέρον (πρέπει να) προκαλεί η δημοσίευσή του.

Αν κρίνει κανείς από την ειδησεογραφία πρωτοσέλιδων και δελτίων ειδήσεων, εφημερίδες και κανάλια περισσότερο, ευκολότερα και πιό συστηματικά ασχολούνται και προβάλλουν τα ίδια, κουραστικά και επαναλαμβανόμενα θέματα, επιφυλάσσοντας κυρίως για τα εξωτερικά δελτία τους την αναφορά σε άλλες (τύπου "man bites dog") ειδήσεις.


Επαληθεύεται έτσι αυτό που λέγεται από παλιά σε σχολεία και σχολές για τους ορισμούς: η χρησιμότητά τους τις περισσότερες φορές παύει μόλις αποφοιτήσεις.

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα ΜΜΕ επαναλαμβάνουν πολλές φορές τα ίδια και τα ίδια, ίσως, επειδή όπως είχε πει ο Marshall McLuhan "τείνουμε να εστιάζουμε στα προφανή γιατί όλα τα υπόλοιπα θέλουν πρόσθετη προσπάθεια".

Αποτέλεσμα: Δεν αντιλαμβανόμαστε τις μεγάλης κλίμακας ριζικές αλλάγες που συντελούνται γύρω μας.

Υπάρχει κανένας που εξυπηρετείται από αυτό?