26.7.07

Αφού το είδα, σου λέω!

Εκατομμύρια σελίδων αμπελοφιλοσοφίας και δήθεν αποκαλυπτικής παραεπιστημολογίας που έχουν γραφεί για διάφορα φαινόμενα έχουν βασισθεί σε μαρτυρίες ανθρώπων, που ήταν εκεί και "είδαν". Από το τέρας του Λόχνες έως την εμφάνιση εξωγήϊνων κι από δακρύσματα εικόνων έως θαύματα αγίων και προφητών η σύγχρονη ιστορία αριθμεί πολλά παραδείγματα μαζικής ευπιστίας έως παραληρήματος, που αποτελούν άλλωστε πρόσφορο έδαφος για την πιό στυγνή από κάθε πλευρά εκμετάλλευση ανθρώπων και "φαινομένων".

Πέρα από τα πάμπολλα, δικαιολογημένα ερωτήματα που γεννά συχνά όλη αυτή η υστερία, υπάρχει κι ένα αφοπλιστικά απλό: πόσο μπορεί κανείς να βασίζεται με αξιώσεις σε μαρτυρίες προσώπων, που γίνονται με γυμνό μάτι, για διάφορα ανάλογα συμβάντα;


Τα τετράγωνα Α και Β έχουν το ίδιο χρώμα; Η απάντηση είναι ναί, όσο κι άν "δείχνει" προφανές το αντίθετο! Δείτε την επόμενη φωτογραφία, όπου τα τετράγωνα είναι ενωμένα.


Παρόμοιες οπτικές απάτες απαντώνται στον ουρανό (πχ στο μέγεθος της πανσέληνου), στον ορίζοντα, στο μεσουράνημα. Από αυτό καταλαβαίνει εύκολα κανείς, πόσο αναξιόπιστη μπορεί να είναι, μερικές φορές, η απευθείας (χωρίς όργανα) ανθρώπινη παρατήρηση κι οι βασισμένες σε αυτή μαρτυρίες για τέτοια συμβάντα.

(Οι εικόνες έχουν ληφθεί από εδώ).

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ξέρουν καλά αυτό όσοι κερδοσκοπούν

Ανώνυμος είπε...

Η αξιοπιστία της μαρτυρίας είναι κατά κανόνα ευθέως ανάλογη προς την γενικότερη συγκρότητση της προσωπικότητας κάποιου, για τον πρόσθετο, ίσως, λόγο ότι πριν καταθέσει μιά μαρτυρία το συγκροτημένο μυαλό αμφισβητεί πρώτο από όλους αν αυτό που έχει αποτυπώσει ως γεγονός είναι αυτό που του μετέφεραν οι αισθήσεις του και είναι αποδεκτό (όχι ηθικά αλλά ντετερμινιστικά) από την παιδεία και τις εμπειρίες του.

Αντίθετα, η θρησκευτική απαξίωση της αιτιοκρατίας ("πίστευε και μη ερεύνα") δίνει τη χαρά του μέγιστου ερμηνευτικού περιθωρίου στους λάτρεις της χειραγώγησης ανθρώπων, φαινομένων και τιμών κλεισίματος...