12.7.07

Χάρτες και χαρτογράφοι

Προ ημερών η εκ των κορυφαίων διεθνώς εταιρεία συμβούλων διαχείρισης κινδύνων ΑON έδωσε στη δημοσιότητα για το 2007 το "Χάρτη Τρομοκρατικών Απειλών", που αποτυπώνει με διάφορα χρώματα κι ειδική σήμανση πολλές χώρες του κόσμου που -για την ΑΟΝ- έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν στόχος βίαιων, τρομοκρατικών ενεργειών. Σε αυτές περιλαμβάνονται χώρες που έγιναν ασφαλέστερες φέτος (Κύπρος, Ιρλανδία, Ισραήλ) αλλά κι άλλες που ο δείκτης ασφαλείας τους έπεσε (Καναδάς, Αγγλία, Νορβηγία, Γαλλία).

Κοιτώντας απλώς το χάρτη καταλαβαίνει εύκολα κανείς, ότι υπό τον όρο τρομοκρατία συνωθούνται ανόμοιες ομάδες και μορφές δράσης, από θρησκευτικό εξτρεμισμό μέχρι εμπόριο ναρκωτικών κι οργανωμένο έγκλημα κι από εθνικιστές / αυτονομιστές / ακροδεξιούς μέχρι απαγωγείς και μαρξιστές. Συνελόντι ειπείν υπό το γενικό όρο τρομοκρατία επιχειρείται να στριμωχθούν κάποιες γνωστές, αλλά εν πολλοίς ανόμοιες, μορφές εξωθεσμικής βίας.

H AON διακινδυνεύει την εκτίμηση, πως η Αλ Κάϊντα και οι δορυφόροι της έχουν αισθητά αποδυναμωθεί κι ο συντονισμός στη δράση τους είναι πιό δυσχερής από πριν.

Η Ελλάδα εντάσσεται στην τρίτη από την κορυφή (χρωματική) βαθμίδα κινδύνου, σημειώνεται (με ένα σφυροδρέπανο) ως πιθανό θέατρο ενεργειών βίας από "μαρξιστές/αριστερούς" ενώ η Αθήνα χαρακτηρίζεται ως πόλη ειδικού κινδύνου, όπως άλλωστε και οι πιό γνωστές πόλεις του κόσμου. Για την ιστορία σφυροδρέπανο φέρουν ακόμη οι Ιταλία και Αυστρία από την Ευρώπη, σχεδόν ολόκληρη η λατινική Αμερική κι από την Ασία οι Ινδία, Μπαγκλαντές, Νεπάλ, Ιαπωνία, Φιλιππίνες.

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ).


Δεν υπάρχουν σχόλια: