5.9.08

Επιλογές


Για πολλούς η επιλογή από το Μακ Κέην της Σάρας Πέϊλιν για τη θέση της υποψήφιας αντιπροέδρου των ρεπουμπλικάνων υπήρξε επιτυχής, υπό την έννοια ότι επιτέλους τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας από τον Ομπάμα και τους δημοκρατικούς.

Η υποψήφια αντιπρόεδρος, σαν έτοιμη από καιρό, μπήκε δυναμικά στον προεκλογικό αγώνα, σχεδόν κάθε μέρα λέει και μια "πετυχημένη" ατάκα που αναμεταδίδουν τα ΜΜΕ και γενικώς φαίνεται να χαίρεται τη φάση αυτή της ζωής της. Οι πολιτικές επιλογές και αρχές της, που εν πολλοίς συνοψίζονται στο τρίπτυχο "παιδιά, όπλα και χριστός" και συμπληρώνεται από ένα ιδιότυπο ρατσισμό είναι και δικαίως χαρακτηρίζονται ακραία συντηρητικές.

Θα ήταν, όμως, υποκρισία και παράλειψη αν δεν σημειώναμε, ότι ταυτόχρονα η Πέϊλιν έχει γίνει άγρια βορά πολλών ΜΜΕ (στα οποία η ίδια άλλοτε χαμογελά με "χάρη" κι άλλοτε δείχνει τα δόντια της) περισσότερο για λόγους που σχετίζονται με τη γυναικεία φύση της και τη μητρική ιδιότητά της και λιγότερο επειδή κατεβαίνει υποψήφια. Δεν είναι μόνο μερίδα του τύπου και των ΜΜΕ που της επιφυλάσσουν, κυρίως αν όχι αποκλειστικά λόγω του φύλου της, μια εμφανώς προκατειλημμένη στάση, είναι και τα καθημερινά σχόλια στις παρέες και στα ραδιόφωνα που χαρακτηρίζονται από (κάποτε ακραία) σεξιστική διάθεση: δίνουν και παίρνουν κρύα "αστειάκια" και υπονοούμενα για τα ... γυαλιά της, τον κότσο της, τα ρούχα της, τα δόντια της (!) κλπ που "θυμίζουν" σε πολλούς ... καθηγήτρια, δασκάλα, νοικοκυρά, νοσοκόμα, μητέρα φίλου του γιού τους κι ό,τι άλλο μπορεί να φαντασ(ιω)θεί κανείς.

Για όλα αυτά, όπως πολύ σωστά επισημαίνει η Α. Μάϊλς στους Τάϊμς, αμέτοχοι δεν είναι ασφαλώς οι ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι , που εισηγήθηκαν στο Μακ Κέην να την επιλέξει. Αυτό ακριβώς είχαν εκτιμήσει πως θα συμβεί με τη Σάρα, για το ρόλο του τζόκερ, όπως γράφει η Μάϊλς την προώριζαν, κι όλα συνηγορούν πως έκαναν διάνα.

(Πηγή της φωτογραφίας του έργου "Καρποί της γής" της Φρ. Κάλο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: