6.9.08

Ringtones


Δεν είναι πάντα ξεκάθαρο, τί είναι αυτό που κάνει πολλούς χρήστες κινητών τηλεφώνων να θέλουν να ακούν αποσπάσματα (συχνά κακοηχογραφημένων) τραγουδιών αντί για το κλασσικό κουδούνισμα, όταν κάποιος καλεί το κινητό τους. Αρκετοί από αυτούς, "υποκύπτοντας" σε πιέσεις μικρότερων (παιδιών, φίλων ή συγγενών τους) επιτρέπουν την αντικατάσταση στη συσκευή τους των παραδοσιακών "ντριν" ήχων με κομμάτια λαϊκά, λάτιν, χιπ χοπ, αποσπάσματα κλασσικής μουσικής, ύμνους ομάδων, απολυτίκια κλπ.

Δεν είναι, μάλιστα, λίγες οι φορές που οι επιλογές αυτών που αποφασίζουν ουδεμία σχέση έχουν με την εμφάνιση και εν γένει τις προτιμήσεις όσων κουβαλάνε το κινητό και σπεύδουν, όταν "χτυπάει", να απαντήσουν στην κλήση για να σταματήσει και το π.χ. "Μιά βραδυά στο Λεβερκούζεν" να ζαλίζει τους διπλανούς.

Ωστόσο υπάρχουν και πιό "άτυχες" στιγμές: Χθες το μεσημέρι το τρόλευ 8, μόλις είχε περάσει τον Ευαγγελισμό, σείσθηκε από το άκουσμα μιας πολύ γνωστής καλοκαιρινής ελληνικής επιτυχίας και οι λιγοστοί επιβάτες του έψαχναν να βρουν τον κάτοχο του κινητού. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα όλοι είδαν μια μαυροντυμένη κυρία να απαντά στην κλήση και με υγρά μάτια να λέει, πως κάποιο κοντινό της πρόσωπο δεν πάει καθόλου καλά στην υγεία του.

Τελικά το "κακό" με τους αλλαγμένους ήχους των κινητών μπορεί να είναι το ίδιο με αυτό του τηλεφώνου: ποτέ δεν ξέρεις τί ακριβώς θα ακούσεις, όταν το χρησιμοποιείς.


(Πηγή της φωτογραφίας του έργου "For the two of us" του Thomas C. Fedro)

Δεν υπάρχουν σχόλια: