12.12.07

Από την Αφρική με αγάπη

Από το χθεσινό ΒΗΜΑ η αναδημοσίευση άρθρου του Robert Verkaik του Independent:

"O Τζέιμς Γουότσον, νομπελίστας ο οποίος προκάλεσε δημόσια κατακραυγή ισχυριζόμενος ότι δήθεν η νοημοσύνη των μαύρων είναι χαμηλότερη από τη νοημοσύνη των λευκών, βρέθηκε πνιγμένος στα... μαύρα γονίδια: στο DΝΑ του εντοπίστηκαν 16% περισσότερα αφρικανικά γονίδια σε σύγκριση με τον μέσο λευκό Ευρωπαίο!

Η ανάλυση του γονιδιώματός του έδειξε ότι το 16% των γονιδίων του προέρχεται από κάποιον πρόγονο μαύρης φυλής και αφρικανικής προελεύσεως. Το ποσοστό μαύρων γονιδίων στους λευκούς Ευρωπαίους κατά κανόνα δεν υπερβαίνει το 1%.

«Τα ποσοστά του καθηγητού Γουότσον δείχνουν ότι κάποιος από τους προπάππους του ήταν σίγουρα Αφρικανός» δήλωσε η Κάρι Στέφανσον της deCΟDΕ Genetics, η οποία έκανε τις αναλύσεις. Και πρόσθεσε: «Να βγάλει ο Τζιμ τέτοιο αποτέλεσμαήταν μεγάλη έκπληξη ». Και κάτι ακόμη: από την ανάλυση προέκυψε ότι ένα επιπλέον 9% των γονιδίων του προέρχεται από πρόγονο... Ασιάτη.

Ο βρετανός κ. Γουότσον μοιράστηκε το Νομπέλ Ιατρικής το 1962 με τους Φράνσις Κρικ και Μορίς Γουίλκινς για την αποτύπωση της δομής του DΝΑ. Την αποκάλυψη την προκάλεσε ο ίδιος. Είναι ένας από τους δύο ανθρώπους επί της Γης ο οποίος δέχτηκε να δημοσιοποιηθεί το πλήρες γονιδίωμά του με ένταξη στο Διαδίκτυο στις αρχές του 2007.

Παραίτηση Μόλις πριν από μερικούς μήνες αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του διευθυντή την οποία κατείχε επί 39 συναπτά έτη στο εργαστήριο ερευνών της Νέας Υόρκης Cold Spring Ηarbor, λόγω του διεθνούς σάλου τον οποίο ξεσήκωσαν κάποιες «επιστημονικές» απόψεις τις οποίες διατύπωσε, διερωτώμενος κατά πόσον η νοημοσύνη των μαύρων της Αφρικής μπορεί να συγκριθεί με εκείνη των λευκών.

«Είναι αυτόχρημα ζοφερές οι προοπτικές της Αφρικής, δεδομένου ότι εμείς σχεδιάζουμε την κοινωνική μας πολιτική θεωρώντας τους μαύρους ισάξιους σε μυαλό με εμάς, πράγμα που δεν συμβαίνει, όπως δείχνουν όλες οι μελέτες» είχε δηλώσει".

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: