24.12.07

Αθήνα (6): Στο Σύνταγμα τις γιορτές

Αυτές τις μέρες σε αρκετά σημεία του κέντρου της πόλης αναδύεται η αίσθηση μιας "ξεπέτας". Οσοι (μικροί και μεγάλοι) ψάχνουν να βρουν κάτι "διαφορετικό κι εορταστικό" το μόνο που βρίσκουν χωρίς κόπο είναι κάτι ταλαιπωρημένα κι άθλια μασκαρεμένα "πόνυ" κι αη-βασίληδες με βρώμικες στολές.

Βγαίνοντας την πλ. Συντάγματος από το μετρό, κι εφόσον καταφέρεις να "περάσεις" από το "μπλόκο" που έχουν στήσει νέοι με διαφημιστικά κι ενημερωτικά φυλλάδια, κινδυνεύεις να σωριασθείς από τη θανατερή γλίτσα (υγρασία; βρώμα; και τα δύο;) που καλύπτει από άκρου εις άκρο τα πλακάκια.

Το καρουσέλ "πασχίζει" να δώσει εορταστικό τόνο, στον οποίο έχει, όμως, καταφέρει "καίριο πλήγμα" το χριστουγεννιάτικο δέντρο κι ο λοιπός διάκοσμος.


Στην Ερμού το εορταστικό κλίμα δίνουν "πλουσιοπάροχα" οι υπαίθριοι μπαλονάδες. Τα πολύχρωμα μπαλόνια τους (αρκουδάκια, σκυλάκια, προβατάκια και πολλά άλλα ζώα) καταβάλουν φιλότιμες προσπάθειες να ανυψωθούν και κάπου κάπου 1-2 το καταφέρνουν. Ξεχωριστή "ατραξιόν" οι ζητάδες που κάθε 10 λεπτά ανεβαίνουν (κόντρα στην κίνηση των πεζών) προς το Σύνταγμα, καβάλα στις μηχανές τους. Καταστηματάρχες και περαστικοί εύχονται να μην ακουσθεί καμιά απελπισμένη φωνή για βοήθεια (π.χ εξαιτίας κάποιου πορτοφολά), γιατί για να τον συλλάβουν θα "πατήσουν" με τις μοτοσυκλέτες τους 10 - 15 τουλάχιστον διαβάτες (πάλι καλά που δεν ανέβασε και αντιτορπιλικά στην Ερμού ο νέος υφυπουργός Δημόσιας Τάξης).

Το Public έφερε σίγουρα νέο κόσμο στην πλατεία, που γέμισε με τους πορτοκαλί καταλόγους προϊόντων του.

Το ερειπιάκι στη συμβολή Σταδίου και Αμερικής "ντύθηκε" με την μελλοντική όψη του, όπως δηλαδή θάναι μετά τις εργασίες, που ανέλαβε να κάνει εταιρεία ακινήτων ιδιωτικής τράπεζας.

Επιστρέφοντας με το μετρό είχε ζωντανό πρόγραμμα τη "σύλληψη" από τους ιδιωτικούς φύλακες ενός αλλοδαπού πατέρα και του γιού του, που ντυμένοι "Σάντα Κλάους" πήγαν να μπουν στο βαγόνι. Ο νεαρός "σεκιουριτάς", σχεδόν προσβλητικός, τους ζήτησε να πλησιάσουν κοντά του. Η συνοδός του, πιό ευγενική, τους εξηγούσε, πως εκτός από τρόφιμα και ποτά δεν επιτρέπονται στο μετρό και τα ακορντεόν.

Οση ώρα το φιλοθεάμον κοινό παρακολουθούσε το συμβάν, ένας μικρός με μπαγλαμά βρήκε την ευκαιρία να "εισβάλει" ανενόχλητος στο συρμό. Μετά από αρκετές στάσεις ακουγόταν να προσπαθεί να εκτελέσει (στη μοναδική χορδή του οργάνου) την πρώτη στροφή από το "Τρίγωνα Κάλαντα".

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: