3.6.08

Βελτίωση των λαθών

Υπάρχουν στον αστικό κώδικα δύο άρθρα που ορίζουν: "Ο πωλητής υποχρεούται να παραδώσει το πράγμα με τις συνομολογημένες ιδιότητες και χωρίς πραγματικά ελαττώματα (534)".

"Ο πωλητής δεν εκπληρώνει την κατά το προηγούμενο άρθρο υποχρέωσή του, αν το πράγμα που παραδίδει στον αγοραστή δεν ανταποκρίνεται στη σύμβαση και ιδίως:

1. δεν ανταποκρίνεται στην περιγραφή που έχει γίνει από τον πωλητή ή στο δείγμα ή υπόδειγμα που ο πωλητής είχε παρουσιάσει στον αγοραστή,

2. δεν είναι κατάλληλο για το σκοπό της συγκεκριμένης σύμβασης και ιδιαίτερα για τη σύμφωνη με το σκοπό αυτόν ειδική χρήση,

3. δεν είναι κατάλληλο για τη χρήση για την οποία προορίζονται συνήθως πράγματα της ίδιας κατηγορίας,

4. δεν έχει την ποιότητα ή την απόδοση που ο αγοραστής ευλόγως προσδοκά από πράγματα της ίδιας κατηγορίας, λαμβάνοντας υπόψη και τις δημόσιες δηλώσεις του πωλητή, του παραγωγού ή του αντιπροσώπου του,στο πλαίσιο ιδίως της σχετικής διαφήμισης ή της επισήμανσης, εκτός αν ο πωλητής δεν γνώριζε ούτε όφειλε να γνωρίζει τη σχετική δήλωση (535)".

Τις παρόμοιες ρυθμίσεις που έχουν προφανώς οι γάλλοι δείχνει να θυμήθηκε το δικαστήριο της Λιλ και ακύρωσε γάμο, επειδή από τη νύφη έλλειπε "ουσιώδης ιδιότητα". Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση δεν πτόησαν τη γαλλίδα υπουργό δικαιοσύνης που μάλλον δικαιολόγησε τη λύση που έδωσαν οι δικαστές.

Δεν είχε ενημερωθεί, φαίνεται, για το μοναδικό τρόπο που εδώ ξεπερνάμε τα λάθη μας βελτιώνοντάς τα, αλλοιώς η παρέμβασή της θα ήταν ασφαλώς δραστικότερη.

(Πηγή της εικόνας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: