23.6.08

Πιέσεις

Tην εβδομάδα που πέρασε η ειδησεογραφία ασχολήθηκε με τη ματαίωση συναυλίας του μουσικού της ποπ J. Blunt στο θέατρο Λυκαβηττού, λόγω σφράγισης του χώρου από το δήμο Αθηναίων. Κάνει εντύπωση η σχεδόν καθολική αντίδραση (αν όχι κατακραυγή) κάθε λογής (αμέσως ή εμμέσως) εμπλεκόμενου στο θέμα: φεστιβάλ Αθηνών, εταιρειών παραγωγής, καλλιτεχνών, ατζέντηδων, κομμάτων και πολιτικών.

Η ιστορία φαίνεται απλή και καταγράφεται σε ρεπορτάζ του Δ. Ρηγόπουλου στην Καθημερινή: στις 5.6.2008 έφθασε στο δήμο Αθηναίων έγγραφο της ΕΤΑ (ιδιοκτήτη του χώρου) στο οποίο γινόταν λόγος για άμεση διακοπή της λειτουργίας του θεάτρου ώστε να γίνουν οι περαιτέρω έλεγχοι, να εκπονηθεί τεχνική μελέτη και να ξεκινήσουν άμεσα τα απαιτούμενα έργα επισκευής. Στη συνέχεια κι αφού η "καυτή" πατάτα ήταν στα χέρια των αρχών προκλήθηκαν (αλήθεια, με πρωτοβουλία ποίου;) 2 αυτοψίες που έκριναν πως δεν υπάρχει ζήτημα και το θέατρο θα μπορούσε να ανοίξει. Κατόποιν αυτού η ΕΤΑ "ανακάλεσε" το προηγούμενο έγγραφό της. Ο δήμος δεν πείσθηκε ενώ προσφυγή του φεστιβάλ Αθηνών (ενοικιαστή του θεάτρου) για να αποσφραγισθεί ο χώρος απορίφθηκε από το δικαστήριο.

Κάπου εκεί το λόγο παίρνουν οι πολιτικοί: Η Μ. Δαμανάκη ζητεί εξηγήσεις από το ΥΠΠΟ και το Μ. Λιάπη, ο οποίος βρίσκει να πει τα εξής: "... Είναι απαράδεκτο το γεγονός χθες ο Λυκαβηττός να μην φιλοξενήσει την προγραμματισμένη εκδήλωση. Εμείς το μάθαμε τελευταίοι. Όπως ξέρετε, ο Λυκαβηττός δεν ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού. Η χρήση του έχει παραχωρηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού για διάφορες εκδηλώσεις. Θα αναζητήσω ευθύνες, γιατί πραγματικά δεν περιποιεί τιμή στην πατρίδα μας αυτό που έγινε χθες και να το μαθαίνει το Υπουργείο Πολιτισμού τελευταίο, όπως έγινε και με το Φεστιβάλ Αθηνών...".

Είμαι στο θέμα αυτό με το δήμο Αθηναίων και θεωρώ επιβεβλημένη τη στάση του. Οσο κι αν κανείς οργίζεται με την ασυνεννοησία των αρμοδίων και την απώλεια πολύτιμου χρόνου, δεν μπορώ να φαντασθώ τί νόημα μπορεί νάχει η "πίεση" που ασκείται να ανοίξει το θέατρο, όταν υπάρχει εκτός από δικαστική απαγόρευση και κίνδυνος για τη ασφάλεια των θεατών;

(Πηγή της εικόνας)

1 σχόλιο:

doctor είπε...

Το κακό είναι ότι προηγήθηκαν οι συμφωνίες με τους καλλιτέχνες για να δώσουν εκεί συναυλίες και στην συνέχεια έκλεισε ο Λυκαβητός.
Νομίζω όμως ότι η εθνική οδός Αθηνών-Πατρών πρέπει να κλείσει πρώτα (όπου έχουμε δεκάδες νεκρούς κάθε μήνα) και στη συνέχεια ο Λυκαβητός!

doctor