22.6.08

A few good men

H είδηση από τους Τάϊμς της Ν. Υόρκης, που αναδημοσίευσαν χθες τα ΝΕΑ, θα μπορούσε να φέρνει στο νού μόνο κάτι από την ταινία "Α few good men" (1992), τα πράγματα όμως είναι πιό σοβαρά:

"Το σύστημα των έκτακτων στρατοδικείων που καθιέρωσε ο Τζορτζ Μπους το 2001 για τους υπόπτους τρομοκρατίας, δεν δέχεται επιθέσεις μόνο από το εξωτερικό. Οι στρατιωτικοί δικηγόροι που έχουν οριστεί να υπερασπιστούν τους κρατουμένους στο Γκουαντάναμο δίνουν τη μάχη τους για να προστατεύσουν τα συνταγματικά δικαιώματα.

Όταν μιλάει δημόσια ο υποπλοίαρχος Ουίλιαμ Κέμπλερ, στρατιωτικός δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπεράσπιση κρατουμένου στο Γκουαντάναμο, φροντίζει να τονίσει ότι τα λεγόμενά του δεν αντανακλούν τις απόψεις του Πενταγώνου. Λες και κάποιος θα έκανε αυτό το λάθος...

Ο πελάτης του, ο 21χρονος Ομάρ Καντρ κρατείται ως ύποπτος για τρομοκρατία. Το σύστημα της κυβέρνησης με τα στρατοδικεία για τα εγκλήματα πολέμου, λέει ο Κέμπλερ, «είναι σχεδιασμένο για να εξασφαλίζει καταδίκες χωρίς να υπάρχουν στοιχεία». Ή αναφέρει ότι οι στρατιωτικοί εισαγγελείς «χρησιμοποιούν στοιχεία που προέρχονται από βασανιστήρια. Εάν τα βάλεις όλα αυτά μαζί, βρωμάνε».

Όταν ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε τη διεξαγωγή στρατοδικείων το 2001, πολλοί θεώρησαν ότι οι στρατιωτικοί συνήγοροι δεν θα έμπαιναν στον κόπο να προστατεύσουν τα δικαιώματα των κρατουμένων που ήταν ύποπτοι για τρομοκρατία. «Ήθελαν απο εμάς να συμπεριφερθούμε σαν υπάκουα αγοράκια», λέει ένας από τους συνηγόρους, ο ταγματάρχης Μάικλ Μόρι του Σώματος των Πεζοναυτών.

Η αμφισβήτηση.
Σχεδόν 7 χρόνια αργότερα ούτε μια δίκη δεν έχει διεξαχθεί, εν μέρει επειδή οι στρατιωτικοί δικηγόροι δεν αρκούνται στην υπεράσπιση των πελατών τους, καθώς δεν έχουν σταματήσει να διαμαρτύρονται υπονομεύοντας το σύστημα αυτών των στρατοδικείων. Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα ότι το Σύνταγμα δίνει στους φυλακισμένους στο Γκουαντάναμο το δικαίωμα να αμφισβητήσουν την κράτησή τους σε δικαστήρια των ΗΠΑ, ορισμένοι από τους στρατιωτικούς συνηγόρους, μεταξύ των οποίων και ο Κέμπλερ, βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν εκ νέου στον θεσμό των στρατοδικείων ζητώντας να αναγνωριστούν στους κρατουμένους ευρύτερα συνταγματικά δικαιώματα.

Οι στρατιωτικοί συνήγοροι επιλέχθηκαν προκειμένου να υπερασπιστούν κρατουμένους σε ένα δικαστικό σύστημα σχεδιασμένο ειδικά για υπόπτους τρομοκρατίας. Δεν είναι καθόλου φιλελεύθεροι στις απόψεις τους, δείχνουν όμως αποφασισμένοι να προστατεύσουν το κράτος δικαίου όπως το διδάχθηκαν στη Νομική Σχολή. Για παράδειγμα, ο 37χρονος Κέμπλερ δείχνει βαθιά συντηρητικός. Παντρεύτηκε το πρώτο κορίτσι που φίλησε στο σχολείο, είναι πιστός χριστιανός και δεν έχει ψηφίσει ποτέ Δημοκρατικούς. Όπως λέει ένας συνάδελφός του, «πάρε τον μέσο συντηρητικό άνδρα και πολλαπλασίασέ τον επί ένα εκατομμύριο. Αυτός είναι ο Κέμπλερ».


Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Πηγή της εικόνας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: