7.11.08

Μωσαϊκό

Το χθεσινό ΒΗΜΑ αναφέρεται στα άλλα ποικίλα ζητήματα, για τα οποία αποφάσισαν οι αμερικανοί στις εκλογές της Τρίτης:

"Ταυτόχρονα με τις ψηφοφορίες για την ανάδειξη του προέδρου και των μελών του Κογκρέσου, σε 11 Πολιτείες των ΗΠΑ έγιναν και δημοψηφίσματα για ορισμένα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους αμερικανούς πολίτες.

Στα προβλήματα των ομοφυλοφίλων, η αμερικανική κοινωνία τηρεί σταθερά αρνητική στάση, όπως φάνηκε στην Αριζόνα όπου υπερψηφίστηκε η πρόταση 102 για να θεωρείται έγκυρος μόνον ο γάμος μεταξύ ατόμων διαφορετικού φύλου (56% υπέρ έναντι 44% κατά).

Ανάλογο ήταν το αποτέλεσμα και στην Καλιφόρνια (52%- 48%) που επιβάλλει τώρα αναθεώρηση του πολιτειακού Συντάγματος προκειμένου να ακυρωθεί απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του περασμένου Μαΐου βάσει της οποίας νομιμοποιούνται οι γάμοι μεταξύ ομοφύλων. Το ίδιο συνέβη και στη Φλόριδα, με ποσοστά 62% κατά της νομιμοποίησης έναντι 38% υπέρ.

Στο Αρκανσο ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια (57%- 43%).

Για τις αμβλώσεις άνοιξαν κάλπες σε τρεις Πολιτείες: Στην Καλιφόρνια απορρίφθηκε η Πρόταση 4 που προβλέπει υποχρεωτική ενημέρωση γονέων ή κηδεμόνων ανήλικης 48 ώρες προτού γίνει άμβλωση, για την οποία δεν είναι απαραίτητη η συναίνεσή τους. Στη Νότια Ντακότα απορρίφθηκε η Πρωτοβουλία 11 περί γενικής απαγόρευσης των αμβλώσεων στην Πολιτεία, πλην των περιπτώσεων κατά τις οποίες κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Στο Κολοράντο απορρίφθηκε με 73% έναντι 48% η Τροπολογία 48 για την αναθεώρηση του πολιτειακού Συντάγματος ώστε να ορίζεται ότι έναρξη της ανθρώπινης ζωής νοείται από τη στιγμή της σύλληψης, οπότε το έμβρυο έχει πλήρη νομικά δικαιώματα.

Στο Μίσιγκαν εγκρίθηκαν δύο προτάσεις ιατρικής φύσεως, η μία αφορά τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας για ιατρικούς λόγους, ενώ η δεύτερη επιτρέπει την έρευνα σε εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα με συγκεκριμένους περιοριστικούς όρους. Στην Ουάσιγκτον όλα έδειχναν ότι θα εγκριθεί τελικά η Πρωτοβουλία 1.000 για νομιμοποίηση της ευθανασίας υπό τη μορφή παροχής ιατρικής βοήθειας σε ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο θανατηφόρου ασθένειας, ώστε να δώσουν μόνοι τέλος στη ζωή τους.

Η πρόταση για κατάργηση του νόμου περί προνομιακής μεταχείρισης (προσλήψεις στο Δημόσιο, εκπαίδευση κτλ.) ατόμων ή ομάδων με κριτήριο το φύλο, τη φυλή, την εθνικότητα, εγκρίθηκε στη Νεμπράσκα (Πρωτοβουλία 424) με 58% έναντι 42%, ενώ σε ανάλογη πρόταση στην Πολιτεία του Κολοράντο (Τροποποίηση 46) οι ψήφοι μοιράστηκαν 50%- 50%.

Στην Αριζόνα, απορρίφθηκε (με 59% έναντι 41%) η λεγόμενη Πρόταση 202 για επιβολή κυρώσεων σε επιχειρηματίες που προσλαμβάνουν παράνομους μετανάστες ή κάνουν χρήση «μαύρης εργασίας», όπως και στο Μέριλαντ η λειτουργία ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών (κουλοχέρηδες). Στη Μασαχουσέτη, τέλος, απορρίφθηκε με ποσοστά 70% έναντι 30% η κατάργηση νομοσχεδίου που περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους φορολογουμένους".


Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Πηγή της εικόνας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: