30.11.08

Ρουτίνες



O Μάϊκλ Σέρμερ είναι γνωστός κυρίως μέσω του Skeptic και των άρθρων που συχνά πυκνά δημοσιεύει στο Scientific American, ενώ στα ελληνικά έχει εκδοθεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης το βιβλίο του "Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν σε παράξενα πράγματα;". Ακούραστος κι επίμονος, σταθερά προσηλωμένος στην προσφορά ορθολογικών και επιστημονικών εξηγήσεων όχι μόνο σε διάφορα "παράξενα" αλλά και σε "μύθους", "παρεξηγήσεις" και "συνομωσίες" που εύκολα αναπαράγονται και διαδίδονται σε βάρος της λογικής και της επιστήμης.

Σε πρόσφατο άρθρο του αναφέρεται στην τάση ("Patternicity") του ανθρώπινου εγκεφάλου να πιστεύει ως αληθή πράγματα που δεν είναι, δίνοντας νόημα σε ασήμαντους "θορύβους", όπως λέει χαρακτηριστικά. Eνδιαφέρον έχει το εύρημα έρευνας 2 βιολόγων με θέμα (σε ελεύθερη απόδοση) "Η εξέλιξη του προοληπτικού και της στάσης του", που σχετικά με τη θεωρία του Σέρμερ υποστηρίζει ότι κάθε φορά που η προσπάθεια για να δεχθεί κάποιος κάτι ψευδές ως αληθινό είναι μικρότερη από όση καταβάλει για να μην πιστέψει κάτι αληθές, η φυσική επιλογή θα κλίνει προς την Patternicity .

Ετσι διαιωνίζονται αυτά, που ο Σέρμερ "καταδιώκει" σταθερά εδώ και χρόνια: ας πούμε οι προλήψεις, η ασχετολογία και η ψευδοεπιστήμη που επιτείνουν (όταν δεν γεννούν) τη σύγχυση, που επιχειρείται να εμφανισθεί ως ο συνεκτικός ιστός πάρα πολλών τομέων της ζωής μας.

(Πηγή της εικόνας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: