18.11.08

Περί παθών

Από τα ΝΕΑ που αναδημοσίευσαν χθες το άρθρο του Σάϊμον Μπάρνς των Τάϊμς:

"Ενα αθλητικό βιβλίο προσγειώθηκε στο γραφείο μου, γεγονός όχι σπάνιο. Άρχισα να το διαβάζω όταν διαπίστωσα πως είναι λιγότερο κοινό από τα υπόλοιπα. Βλέπετε, είχε τον τίτλο «Καλύτερο Από το Σεξ» και είναι η αυτοβιογραφία του τζόκεϊ Μικ Φιτζέραλντ. Αλλά θα θέλετε να μάθετε που χωρά το σεξ. Το 1996 ο Φιτζέραλντ κέρδισε το Grand Νational. Ο Ντες Λίναν, που κάλυπτε το γεγονός για λογαριασμό του ΒΒC, τον ρώτησε: «Μικ Φιτζέραλντ, μόλις κέρδισες το Grand Νational. Πώς αισθάνεσαι;».

«Ποτέ δεν ένιωσα στη ζωή μου τέτοια απόλαυση όσο αυτά τα 12 λεπτά. Ύστερα απ΄ αυτό ακόμα και το σεξ είναι μία ψυχρολουσία».

Είναι λοιπόν η ιππασία, ακόμα κι αν χρειάζεται να ξεπερνάς εμπόδια με μεγάλη ταχύτητα, καλύτερη από το σεξ;

Γυρνάω πίσω στη Βαρκελώνη και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992. Ο Ίαν Σταρκ ίππευε για τη Μεγάλη Βρετανία στο αγώνισμα των 3 ημερών. Το άλογο του ήταν το «Μurphy Ηimself», ένα άλογο το οποίο ο Σταρκ περίγραφε ως «επαγγελματία με δύναμη σαν του Σβαρτσενέγκερ». Ο γύρος επίδειξης είχε ολοκληρωθεί ύστερα από έναν σκληρό αγώνα. Ρώτησαν λοιπόν και τον Σταρκ πως ένιωθε:«Δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση στον κόσμο, με εξαίρεση ίσως το σεξ». Και συμπλήρωσε: «Σε παρακαλώ μην το γράψεις αυτό». Όμως τον αποκαλύψαμε και αναζητήσαμε το επόμενο θύμα μας.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΠΑΛΑ
Το ερώτημα ωστόσο παραμένει: οι μεγάλες επιτυχίες στον αθλητισμό είναι (ίσως) καλύτερες από το σεξ; Ή το θέμα είναι πως ο αθλητισμός σε μερικές περιπτώσεις μοιάζει με το σεξ;

«Όταν ήμουν παιδί το μόνο πράγμα με το οποίο ήθελα να μοιραστώ το κρεβάτι μου ήταν μία μπάλα του ποδοσφαίρου», έλεγε ο Τζορτζ Μπεστ. «Ξέρω πως ακούγεται χαζό, αλλά λάτρευα την αίσθησή της. Συνήθιζα να την κρατώ και κοιτώντας την να σκέφτομαι: «Κάποια ημέρα θα κάνεις όλα όσα θα σου λέω». Αργότερα ο Μπεστ συνήθιζε να έχει σεξουαλικές επαφές πριν από ποδοσφαιρικούς αγώνες, όπως και άλλοι ποδοσφαιριστές. Ο Πολ Γκασκόιν συνέκρινε την επίτευξη ενός γκολ με τη σεξουαλική ολοκλήρωση, κάνοντάς το να ακούγεται περισσότερο ως μία μοναχική απόλαυση. Αρκετοί άνδρες αναφερόμενοι σε μία σεξουαλική κατάκτηση προτιμούν να κάνουν λόγο για σκοράρισμα που αντιστρέφει την αλληγορία. Όμως, ο αθλητισμός υποτίθεται πως είναι αλληγορικός όχι όμως και το σεξ, τουλάχιστον από τη δική μου εμπειρία.

Ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο είχε πει πως η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν καλύτερη από το σεξ. Ίσως γι΄ αυτόν το σεξ να είναι αλληγορικό. «Είναι δύσκολο να μείνω μακριά απ΄ αυτά τα δύο και είμαι βέβαιος πως το σεξ δεν θα πρόσφερε τόση ικανοποίηση όσο αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Και όχι γιατί το σεξ δεν είναι καλό», λέει ο Ρονάλντο και τον ευχαριστούμε για τη διευκρίνιση. «Όμως, το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι κάθε 4 χρόνια, σε αντίθεση με το σεξ. Για παράδειγμα, πρόκειται να κάνω σεξ σε λίγα λεπτά».

ΚΑΙ Ο ΦΡΟΪΝΤ
Η γνώμη του Φρόιντ για τον αθλητισμό ήταν πως, όπως πολλά άλλα πράγματα, υπάρχει κυρίως για να εξιδανικεύει τη σεξουαλικότητα, όμως αν δεν είναι τίποτα παραπάνω απ΄ αυτό, τότε οι σπουδαίες στιγμές στον αθλητισμό θα είναι σχεδόν το ίδιο καλές με το σεξ. Αυτό που λένε πολλοί αθλητές είναι πως ο αθλητισμός μπορεί να σε ικανοποιήσει περισσότερο από το σεξ. Ένα πράγμα που είναι ξεκάθαρο είναι πως όταν συγκρίνεται με τον αθλητισμό, το σεξ είναι απρόσωπο. Κανείς δεν λέει πως ο αθλητισμός είναι καλύτερος ή μπορεί να συγκριθεί με τον έρωτα που κάνεις με τη γυναίκα σου. Όχι: ο αθλητισμός συγκρίνεται περισσότερο με την κατάκτηση και τη σεξουαλική ολοκλήρωση με μία άγνωστη παρτενέρ".

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Πηγή της εικόνας)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Ντέμης Νικολαίδης νομίζω ήταν που είχε πεί, όταν σπρώχνω τη μπάλα στα δίχτυα χτυπάνε δυνατά τα μηνίγγια μου

Ανώνυμος είπε...

κάπου στον εγκέφαλο επικοινωνούν τα σωληνάκια/ηλεκτρόδια/νευρώνες που παράγουν/διοχετεύουν/αφομοιώνουν την πρωτεϊνη/ορμόνη/ένζυμο που προκαλεί την αίσθηση της ικανοποίησης, και δή της υπέρτατης, και το αποτέλεσμα εμφανίζεται στην οθόνη του καθενός από μας (ήτοι στο 'ορατό' απο την συνείδηση τμήμα του εγκεφάλου) με αποτέλεσμα να ψιλοσυγχέονται τα αίτια και τα αποτελέσματα..
Είναι σαν να σου βγαίνει το ίδιο παράθυρο, με το ίδιο μήνυμα, από δύο διαφορετικές αλλά σχετικές μεταξύ τους ενέργειες.
Εκεί που δεν επικοινώνησαν ικανοποιητικά τα σωληνάκια κλπ του Φρόϊντ (ή μάλλον του μεταφραστή του; σε ποιά γλώσσα έγραφε ο κ.Φρόϊντ; διακρίνεται το αρσενικό από το θηλυκό στη γλώσσα αυτή;;) είναι στο αν η σεξουαλική κλπ ικανοποίηση είναι προνόμιο των ανδρών - έτσι προκύπτει από τα γένη που χρησιμοποιούνται στην τελευταία παράγραφο του κειμένου..