10.11.08

Golden Boys

Από το χθεσινό ΒΗΜΑ, όπου οι Αλ. Καψύλης και Αργ. Παπαστάθης γράφουν για τα hedge funds, το απόσπασμα που ακολουθεί:

"...Επιχειρήματα που παραθέτουν σε επιστολές τις οποίες απηύθυναν προς τους πελάτες τους τον Οκτώβριο διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού ρίσκου, όπως τα σταχυολόγησε η εφημερίδα «The Sunday Times».

Τοsca
«Τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου είχαν βαθιά επίπτωση στην επίδοσή μας. Η ταχύτητα των ρυθμιστικών παρεμβάσεων, η μανία μετάδοσης αρνητικών επιχειρηματικών ειδήσεων από τα μέσα ενημέρωσης και ο πανικός είναι σαφές ότι έχουν πλήξει τα μεσοπρόθεσμα επενδυτικά σχέδιά μας».

Oaktree
«Επενδύουμε όταν η αγορά υποχωρεί, αλλά ουδέποτε ισχυριστήκαμε ότι μπορούμε να επενδύσουμε όταν η αγορά βρίσκεται στον πάτο. Αλλά θα συνεχίσουμε. Είναι σαν να προσπαθούμε να πιάσουμε μαχαίρια που πέφτουν. Αλλοι ίσως περιμένουν να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός. Εμείς θεωρούμε υποχρέωσή μας να πιάσουμε τα μαχαίρια».

Elliott
«Την επόμενη φορά που θα σας πει κάποιος, όπως έκαναν τα σαΐνια που διευθύνουν το χρηματοοικονομικό μας σύστημα, ότι η διαρκής αύξηση των τιμών των ακινήτων πρέπει να λογίζεται ως αύξηση των αποταμιεύσεων των πολιτών, να πλησιάσετε στο αφτί του και να του φωνάξετε: "Είσαι ηλίθιος"!».

Greenlight
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η προτροπή της προ τριμήνου επιστολής μας, να πάρετε μετρητά και να πάτε στις παραλίες, ήταν η καλύτερη αντίδραση. Βραχυπρόθεσμα η απάντησή μας στην κρίση είναι να μειώσουμε την έκθεσή μας σε επισφαλείς επενδύσεις και να αναθεωρήσουμε ορισμένες οριακές ιδέες μας».

Maverick
«Χθες με ρώτησαν αν θα συνεχίσω. Απάντησα: 1. Αγαπώ αυτό που κάνω. 2. Είμαι πολύ περήφανος που είμαι τόσο ανταγωνιστικός ώστε να αντιμετωπίζω τις χειρότερες συνθήκες που έχω δει στην αγορά τα τελευταία 15 χρόνια. 3. Οι επενδυτές της Maverick στηρίζουν την προσπάθειά μας και θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη τους αυτή».

Citadel
«Δυστυχώς δεν προβλέψαμε τη χρηματοοικονομική καταστροφή του Σεπτεμβρίου. Η κρίση αύξησε δραματικά το κόστος δανεισμού. Η απόφαση των εποπτικών αρχών να απαγορεύσουν το "σορτάρισμα" μετοχών ακύρωσε τις δυνατότητές μας να διαχειριστούμε τους επενδυτικούς κινδύνους»".

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Πηγή της εικόνας)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι τα hedge funds είναι ο πιο παρεξηγημένος παράγοντας της κρίσης. Πριν με ξυλοκοπήσετε όλοι οι καλόπιστοι αναγνώστες εν χορώ, παρακαλώ αναλογισθείτε τα εξής:

Τύποις ένα hedge fund κάνει αυτό που λέει το όνομά του. Δηλαδή τοποθετεί κεφάλαια τα οποία προστατεύει (hedgάρει) με αντιστάθμιση του κινδύνου. Άρα, όσο πιο αυξημένο κίνδυνο έχει μια επένδυση τόσο μεγαλύτερο hedging χρειάζεται. Ta hedge funds ΔΕΝ έχουν αυτοσκοπό το covered shorting ή το naked shorting (δηλ. στην πώληση μετοχών τις οποίες δεν κατέχουν, με δανεισμό αυτών των τίτλων από τρίτους ή στην πώληση μετοχών που δεν κατέχουν και δεν σκοπεύουν να δανειστούν, αλλά με κλείσιμο της θέσης τους με μεταγενέσετρες αγορές).
Αυτές οι μέθοδοι είναι τα double-in για μεγαλύερα και ταχύτερα κέρδη.

Στόχος των "ανοικτών πωλήσεων (short) είναι να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο μιάς άλλης (long) θέσης τους, δηλ. της τοποθετησής τους σε μία υψηλού κινδύνου μετοχή.

Οι long και short θέσεις των funds αυτών είναι συνήθως βραχυπρόθεσμες. Τα χαρτοφυλάκιά τους κινούνται συνεχώς και απότομα και συμμετέχουν "ισότιμα" τόσο στις ανόδους όσο και τις πτώσεις της αγοράς. Μια αγορά χωρίς διακυμάνσεις είναι εντελώς αδιάφορη ("big yawn") για αυτά.

Η κερδοφορία τους βασίζεται στην πάρα πολύ καλή πληροφόρηση και τον λεπτομερή χρονισμό των κινήσεών τους.

Τα κεφάλαιά τους είναι "τα επενδυτικά περισσεύματα" των ιδιαίτερα πλουσίων ιδιωτών ή (σπανιότερα) ιδρυμάτων που είναι αντικείμενο αποκλειστικής διαχείρισης (full-discretion management) του fund manager.

Η κεφαλαιαγορά των ΗΠΑ αναγνωρίζοντας την δυναμική των hedge funds τα άφησε σκοπίμως εκτός της ρυθμιζόμενης αγοράς, τόσο ως προς την απαιτούμενη διαφάνεια (disclosure requirements) όσο και ως προς την σύνθεση των επενδυτικών ομάδων που τα απαρτίζουν (management teams).

Η ελευθερία αυτή σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις που απαιτούν οι επενδυτές, κάνουν τα hedge funds κορυφαίους χώρους συγκέντρωσης νέων μυαλών πολύ ενημερωμένων στα οικονομικά και τα τεχνολογικά θέματα, που είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν 70-90 ώρες τη βδομάδα μέσα σε computer-farms χωρίς άλλη ζωή.

Η επιθετικότητά τους δημιουργεί τις μεγάλες διακυμάνσεις της αγοράς.
Όταν οι διακυμάνσεις αυτές είναι προς τα πάνω, δεν μας πολυνοιάζει αν προκλήθηκαν απο hedge funds. Όταν όμως είναι προς τα κάτω, we are all ready to point a bad finger (όπως έλεγε και ο δις φυλακισθείς για απάτη ομολόγων και δισ-εκατομμυριούχος σήμερα junk-bond trader Michael Milken).

Τα hedge funds είναι η αιχμή του δόρατος των επενδυτικών κεφαλαίων. Ό,τι πιο φιλελεύθερο και εξελιγμένο υπάρχει στην υπηρεσία της "απόδοσης" των κεφαλαίων.

Ούτε η κρίση , ούτε η οικογένεια Porsche, ούτε ο Barack, ούτε ο Ben, ούτε η Moral Majority, ούτε άλλος τις θα καταφέρει να τα χαλιναγωγήσει.
Διότι πλέον είναι πολύ το χρήμα που έχει από ετών εισρεύσει σε αυτά, είναι ακόμη περισσότερο αυτό που έχει δημιουργηθεί από αυτά και, βεβαίως, τώρα είναι η καλύτερη εποχή ώστε αυτά να ανασυνταχθούν, να βρούν φτηνά κεφάλαια και να αγοράσουν "τζάμπα" τις ίδιες μετοχές που προ μηνός πούλαγαν 30%-40% ακριβότερα.

Μην πυροβολείτε τα hedge funds.
Πυροβολείστε την απαισιοδοξία.
Όπως είπε ο W.Buffet:
We do not like pessimism, but we love the prices that pessimism brings about.

Εάν τα hedge funds μας ενοχλούν, διότι βγάζουν λεφτά εις βάρος μας ή διότι είναι (πλέον) οικονομικά ανήθικα, τότε ας τα θέσουμε εκτός νόμου. Τα κεφάλαια όμως που έχουν επενδυθεί εκεί δεν θα γυρίσουν στη βιομηχανία και το εμπόριο. Θα πάνε αλλού: Εκεί που λίγοι μπορούν να τα δουν και κανείς δεν μπορεί να βάλει κανόνες.

Ανώνυμος είπε...

Not good enough, pardner!

Τα hedge funds είναι ο παραλογισμός της "απόδοσης" των κεφαλαίων. Δεν είναι "επένδυση" είναι σκέτη κερδοσκοπία.
Βεβαίως ναι, χρειάζεται μυαλό, γνώση, επιμονή, γνωριμίες και ακόμη και δουλειά πολλές φορές για να γίνει αποτελεσματική μία κερδοσκοπία τέτοιας κλίμακας.

Αλλά παραμένει κερδοσκοπία.

Ο "φωτισμένος" κερδοσκόπος είναι κερδοσκόπος δεν είναι φωτισμένος.

ΔΕΝ εννοώ, φυσικά, ότι αυτά τα funds πρέπει να τεθούν εκτός νόμου. Αντίθετα, πρέπει να τεθούν εντός νόμου και να αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι άλλοι επενδυτικοί οργανισμοί.

"No mavericks, no trouble" όπως έλεγε ο john Wayne.

Ας αφήσουμε τα κεφάλαια να πάνε σε όποια επένδυση θέλουν.
Θα καταλήξουν να εισρεύσουν στην πιό αποδοτική.

Αυτό που μένει να φροντίσουμε είναι τις πιο μεγάλες αποδόσεις να τις δίνει η πραγματική οικονομία και όχι η χρηματιστηριακή ΕΙΚΟΝΟμία.

Ανώνυμος είπε...

No mercy for the fat-cat losers.

Όταν η αγορά πήγαινε καλά, όλοι θέλαμε να τους μοιάσουμε.
Γίνανε ακόμη και (απλοϊκή) ταινία του 'Ολλι Στόουν.

Τώρα, προβάλλουμε μόνο την αρνητική πλευρά τους.

"Οι μάγκες (του χρήματος) δεν υπάρχουν πιά".

Υπάρχουν, σύντροφοι, υπάρχουν και φοβάμαι ότι τώρα τους χρειαζόμασε περισσότρο από άλλοτε.

Γιατί τώρα, όπως όλοι λένε, χρειάζονται "άντερα" (guts) που θα αναλάβουν κινδύνους.

Τώρα, που οι τράπεζες τρέμουν να δανείσουν και οι καταναλωτές τρέμουν να αγοράσουν, ποιός νομίζετε ότι θα εμφανιστεί σαν μαύρος (και όχι λευκός) ιππότης?

Yeah. It's those guys again.
Σκέφτεστε τίποτε καλύτερο?