25.8.07

100.000 νεκροί

H οπλοφορία είναι ένα μεγάλο θέμα. Στις ΗΠΑ οι υπέρμαχοί της επιχειρούν να την στηρίξουν στο Σύνταγμα (2η τροπολογία), που από τις 21.9.1789 αναφέρει: "... A well regulated militia, being necessary to the security of a free state, the right of the people to keep and bear arms, shall not be infringed". To ανώτατο ομοσπονδιακό δικαστήριο, πάντως, δεν δέχεται πως το αμερικάνικο σύνταγμα εγγυάται (ατομικό) δικαίωμα νάχει κάποιος και να φέρει όπλο. Το γνωστό και βραβευμένο ντοκυμαντέρ του Μ. Μούρ "Ακήρυχτος πόλεμος" (2003) και τα στοιχεία που είχε φέρει στο φώς είχε σοκάρει, όπου κι αν είχε παιχθεί.

Η ζωή, όμως, διαψεύδει με γοργούς ρυθμούς εκείνα τα στοιχεία. Ο Μούρ κατήγγειλε, ότι 11.000 άτομα χάνουν ετησίως τη ζωή τους στις ΗΠΑ από πυροβόλα όπλα. Ηδη, δυστυχώς, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ξεπερασμένα. Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Μπόμπ Χέρμπερτ στους ΝΥ Τimes, από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 (οπότε η επίθεση στους δίδυμους πύργους άφησε 2.752 νεκρούς) μέχρι τις μέρες μας 100.000 άτομα έχουν δολοφονηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Απίστευτος αριθμός, που φέρνει απόγνωση στους επικεφαλής της αμερικάνικης αστυνομίας.


Πράγματι, δύο επίσημες εκθέσεις του Κέντρου Ερευνών της Αστυνομίας αποτυπώνουν με εφιαλτικά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί σε όλη τη χώρα από πλευράς του βίαιου εγκλήματος και διαγράφουν καθόλου ρόδινες τις προοπτικές αντιμετώπισής του. Ανάμεσα στις αιτίες για αυτό συγκαταλέγονται τόσο η μαζική οπλοφορία όσο και η ευκολία, με την οποία βρίσκει εκεί κανείς όπλο. Οσοι είδαν το φιλμ του Μουρ θα θυμούνται την περίπτωση μιας τράπεζας, που έκανε δώρο ένα πιστόλι σε όποιον άνοιγε λογαριασμό! Μελέτες έχουν καταδείξει (το αυτονόητο), ότι δηλαδή η κατοχή όπλου στο σπίτι δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο και για αυτοκτονίες εκτός από φόνους.

Οι ασχολούμενοι με το θέμα προειδοποιούν, ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και σύντομα θα ξεσπάσει θύελλα εγκληματικής βίας στις ΗΠΑ. Κορυφαίοι αστυνομικοί και δήμαρχοι σημειώνουν, μάλιστα, πως η τροπολογία Tiahrt δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες αντιμετώπισης της δύσκολης αυτής κατάστασης, εμποδίζοντας πολιτείες, πόλεις και τις αστυνομίες τους νάχουν πρόσβαση στα στοιχεία της αρμόδιας αμερικάνικης αρχής για τα όπλα και για το λόγο αυτό (πρωτοστατούντος του Δημάρχου της Νέας Υόρκης) μάχονται για την κατάργησή της.

Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας στις ΗΠΑ έχει αναπόφευκτα το βαρύ τίμημά του, ή όπως δηλώνει ένας δήμαρχος "... μπροστά στην ασφάλεια της πατρίδας θυσιάσθηκε η ασφάλεια των πόλεων...". Τη στιγμή που στα αμερικάνικα αεροδρόμια κατάσχονται σωρηδόν οδοντόπαστες κι αρώματα από τους ταξιδιώτες, η θανατηφόρα βία στις πόλεις επανακάμπτει δριμύτερη.

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με τα νούμερα κάθε δέκα μέρες στην Αμερική έχουν και μια τρομοκρατική επίθεση ανάλογη της 11ης Σεπτεμβρίου.