13.8.07

Θρησκεία και υγεία

Στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία της 5.8.2007 (στο ένθετο "& 7") δημοσιεύθηκε απόσπασμα παρέμβασης, που ο Ρεζίς Ντεμπρέ έκανε σε συνάντηση -που διοργάνωσε τον Ιανουάριο 2007 στο Μιλάνο το Πανεπιστήμιο Σαν Ραφαέλε- με θέμα τη θρησκεία. Το απόσπασμα ξεκινάει ως εξής: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο, όπου ο φονταμενταλισμός είχε επιτυχία...". Από τη συνέχεια συνάγεται, ότι ο γάλλος φιλόσοφος εννοεί, μάλλον, το δυτικό κόσμο.

Συναφές είναι ένα παράδειγμα, που παραθέτει ο Ρίτσαρντ Ντόκινς στο τελευταίο βιβλίο του "Η περί θεού αυταπάτη" επιχειρώντας να δείξει την προνομιακή μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ στη θρησκεία:

"... Στις 21 Φεβρουαρίου του 2006, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε, σε συμφωνία με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, ότι μια εκκλησία στο Νιού Μέξικο πρέπει να εξαιρεθεί από το νόμο κατά της χρήσης παραισθησιογόνων ουσιών -νόμο στον οποίο όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν υπακοή. Οι πιστοί και μέλη του Centro Espirita Beneficiente Uniao do Vegetal πιστεύουν ότι μπορούν να κατανοήσουν το Θεό μόνο αν πιούν το αφέψημα hoasca, το οποίο περιέχει την παράνομη παραισθησιογόνο ουσία διμεθυλτριπταμίνη. Δώστε προσοχή στο γεγονός ότι αρκεί που π ι σ τ ε ύ ο υ ν πως η εν λόγω ουσία ενισχύει την κατανόησή τους, δεν χρειάζεται να προσκομίσουν αποδείξεις.

Από την άλλη, υπάρχουν άφθονες ενδείξεις ότι η κάνναβη ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ναυτίας και δυσφορίας τους υποβαλλόμενους σε χημειοθεραπεία καρκινοπαθείς. Εντούτοις, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε, το 2005, και πάλι σε συμφωνία με το Σύνταγμα, ότι όσοι ασθενείς χρησιμοποιούν κάνναβη για ιατρικούς λόγους είναι δυνατόν να διωχθούν σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία (ακόμη και στις λίγες πολιτείες που επιτρέπεται τέτοια ειδική χρήση)...".

Για την αντιγραφή
Μονά - Ζυγά

(H εικόνα έχει ληφθεί από εδώ).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούω για "κουφές" αποφάσεις. όσο ψάχνεις όλο ξετρυπώνονται κι άλλες