23.8.07

Οποιος είναι πρώτος, είναι και καρότος(*)

Η επιστροφή από τις διακοπές μας φέρνει (γρήγορα γρήγορα, που λένε κι οι ραδιοεκφωνητές ποδοσφαιρικών αγώνων) μπροστά σε αναμετρήσεις, που -είτε έχουν, είτε πολλοί θάθελαν να- έχουν τη στόφα ενός ντέρμπυ. Ετσι:

ΝΔ (Κ. Καραμανλής) - ΠΑΣΟΚ (Γ. Παπανδρέου): Λόγω χρόνου διεξαγωγής του αναμένεται οι αντίπαλοι να ρίχνουν συχνά τη μπάλα στο αράουτ, προκειμένου να παίρνουν κάποιες ανάσες. Για αυτό οι γνωρίζοντες αποδίδουν σημασία κι εφιστούν την προσοχή στις στημένες φάσεις.

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ - εθνική μπάσκετ: Οταν πολλοί και φορτικά της ζητούν / περιμένουν σώνει και καλά να "υπερασπίσει" τον τίτλο της πρωταθλήτριας ευρώπης κι όχι να παίξει όπως ξέρει και μπορεί, το ντέρμπυ καταλήγει να είναι μεταξύ της εθνικής ομάδας και των παικτών της.

Εκλογικό "διάγγελμα" Αρχιεπισκόπου, μέσω εφημερίδας - Εκλογικό "διάγγελμα" Αρχιεπισκόπου, μέσω τηλεόρασης: Ο αγώνας εδώ είναι αμφίρροπος και το αποτέλεσμα θα κριθεί από την πορεία προς τις εκλογές. Ηδη ακούγεται, πάντως, πως έχουν γίνει κρατήσεις των αεροπορικών εισιτηρίων για Φλόριντα.

Βιβλίο ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού - Διακομματικοί επικριτές του: Αν "προλάβει" να διανεμηθεί μέχρι τις εκλογές (πράγμα αμφίβολο), η ιστορία διεκδικεί σοβαρό μερίδιο στη μάλλον βαρετή θεματολογία του προεκλογικού αγώνα -της τηλεοπτικής αναμέτρησης των αρχηγών περιλαμβανομένης. Ολοι θα εκτιμούν και θα κρίνουν τις διορθώσεις, μιας και το εκπαιδευτικό αυτό βιβλίο έχει προσφερθεί (ξαναδιαβάστε το, παρακαλώ: το εκπαιδευτικό αυτό βιβλίο έχει προσφερθεί), προεχόντως με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, για αδάπανη και θορυβώδη συσπείρωση κάθε μορφής κομματικών -ένθεν και ένθεν- ακροατηρίων.

Καθηγητές /Δάσκαλοι - Υπουργείο Παιδείας: Μολονότι όσα συνέβησαν πέρυσι στο άνοιγμα της σχολικής χρονιάς έχουν δημιουργήσει "προσδοκίες" για επανάληψη, είναι εξαιρετικά απίθανο να ξανασυμβούν (μέχρι τις εκλογές). Η αληθινή αναμέτρηση θα μείνει για μετά, πρώϊμος "μπουναμάς" στο κόμμα που θα νικήσει και στην κυβέρνησή του.

Πόρισμα - Εκθεση (Ζορμπά): Πιστά στη μάχη του "ονόματος" κόμματα και πολιτικοί ξεσπαθώνουν για τον -ίσως- πιό αδιάφορο χαρακτηρισμό ενός εγγράφου, που λέει τα αυτονόητα.

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Καπρίτσιο της κληρωτίδας δίνει (για 4η φορά) την κλασσική αναμέτρηση στην αρχή και προσφέρει στους οπαδούς τους θέμα για συζήτηση. Αρκετά δείχνουν νάχουν αλλάξει από τον Αύγουστο του 2005, όταν -πάλι στην πρεμιέρα- οι κόκκινοι κέρδισαν στο ΟΑΚΑ (0-2). Από την τότε ομάδα τους έχει αλλάξει πάνω από το 70% (10 από τους 14, που έπαιξαν τότε), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους πράσινους είναι 57% (8 από τους τότε 14). Ωστόσο τα φαινόμενα απατούν κι οι αλλαγές δυστυχώς εξαντλούνται στα πρόσωπα των παικτών! Η έλλειψη κοινής λογικής και μέτρου, όπου διαγωνίζονται οι περισσότεροι από όσους ασχολούνται σοβαρά με αυτή την αναμέτρηση (και βεβαίως τα εκατέρωθεν αθλητικά φύλλα) καταδεικνύεται εύγλωττα κι από το γεγονός πως ο αγώνας της Κυριακής εμφανίζεται ως "μονομαχία" δύο παικτών, ο ένας εκ των οποίων (Λούα Λούα) δεν έχει ούτε 15 ημέρες στην Ελλάδα, ενώ ο άλλος (Εντογιέ) είναι ζήτημα αν μπορεί να εκφέρει σωστά το όνομα της ομάδας του. Αυτό θα μπορούσε να είναι επαρκής απόδειξη αυτού του συγγενούς συνδρόμου του "el classico" μέχρι χθές, που ο Τ. Λεμονής ζήτησε από τους οπαδούς της ομάδας του "να μην την κρίνουν από ένα αποτέλεσμα (στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό)."

Οταν ο προπονητής της ομάδας που τα τελευταία χρόνια μονοπωλεί το πρωτάθλημα κι ένα χρόνο πριν "οραματιζόταν" να φθάσει στον τελικό του Champions League, χωρίς νάχει κάνει στο θεσμό ποτέ νίκη σε εκτός έδρας αγώνα, αισθάνεται την ανάγκη (πριν κάν αρχίσει το πρωτάθλημα) να κάνει τέτοια δήλωση, τότε ντέρμπυ μπορεί κανείς να αναζητήσει μόνο εκεί που σημαδεύουν οι υπερβολές: στο μυαλό των παιδιών, σαν αυτά που συνεπλάκησαν το Μάϊο στη Λεωφόρο Λαυρίου όπου και ξέμεινε ένα νεκρό.

Οσο στις κάθε λογής αναμετρήσεις επιδίωξη είναι η πάση θυσία νίκη και σλόγκαν του τύπου "ο πρώτος τα παίρνει όλα κι ο δεύτερος τίποτα" ξεσηκώνουν τους οπαδούς, ό,τι αποκαλείται ντέρπυ μόνο χαρά δεν θα φέρνει σε παίκτες και θεατές.

(*) όποιος είναι δεύτερος είναι και ελεύθερος, όποιος είναι τρίτος είναι πιτσιρίκος (παιδικό εξάστιχο).

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι η πρώτη φορά που "προσωποποιούνται" οι αναμετρήσεις, αθλητικές και άλλες. Τα πρόσωπα έχουν το δικό τους μερίδιο στο αποτέλεσμα, αν δεν το φέρνουν από μόνα τους