31.8.07

Πορεία με κλειστά μάτια

Δεν είναι λίγοι, όσοι ενοχλήθηκαν με την τελευταία καμπάνια της Greenpeace. Το επιθετικό ύφος κι η σκληρή γλώσσα της δύσκολα αφήνουν κάποιον να τη δει, χωρίς να αισθανθεί σφίξιμο στο στομάχι.



Το καμπανάκι είχε κτυπήσει πριν από αρκετά χρόνια, πλην αυτοί που έπρεπε όχι μόνο έκαναν πως δεν άκουγαν αλλά επιχείρησαν (με αρκετή επιτυχία, δυστυχώς) να κουκουλώσουν με διάφορους τρόπους τα πράγματα. Στην εξαιρετική αναδρομή που κάνει η Sharon Begley στο
Newsweek αποτυπώνεται σε αδρές γραμμές όλη η στρατηγική των αρνητών (της συμμετοχής της ανθρώπινης δραστηριότητας στην υπερθέρμανση) και ο κυνισμός με τον οποίο "χρηματοδοτούσαν", στην καλύτερη περίπτωση, με απίστευτα ποσά την όλη επιχείρηση, επινοώντας και προσκομίζοντας -μεταξύ άλλων- και ψευδή στοιχεία.

Δεν μπορεί παρά να σημειώσει κανείς τη στάση μεγάλης μερίδας επιστημόνων, που κατά τη Sh. Begley προσέφεραν πρόθυμα τις υπηρεσίες τους στη γιγάντια, όπως αποδεικνύεται, επιχείρηση απόκρυψης του εφιάλτη της υπερθέρμανσης του πλανήτη και του μεριδίου ευθύνης που έχει για αυτή η ανθρώπινη δραστηριότητα.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση αυτή δείχνει δειλά να αλλάζει και στις ΗΠΑ. Ισχυροί υποστηρικτές όσων εμφανίζονταν "επιφυλακτικοί" για την ύπαρξη, το μέγεθος, την ένταση αλλά και τις αιτίες του προβλήματος, όπως η EXXON MOBIL, αναγκάζονται να
ανακρούσουν πρύμναν. Οι μέχρι στιγμής υποψήφιοι των Δημοκρατικών για τις επόμενες προεδρικές εκλογές αναγνωρίζουν τη σημασία του ζητήματος και υπόσχονται να θεσμοθετήσουν περικοπές στις επιβλαβείς δραστηριότητες καθώς και στην έκλυση διοξειδίου του άνθρακος κι άλλων αερίων. Οι ρεμπουπλικάνοι υποψήφιοι -εκτός του ΜακΚαίην, που έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα- δύσκολα φαίνεται πως μπορούν να κρυφτούν με μισόλογα. Μένει να αποδειχθούν, βέβαια, όλα αυτά.

Για νάμαστε ειλικρινείς, πάντως, δεν είναι μόνο τα αμύθητα οικονομικά συμφέροντα που ευθύνονται για την υπερθέμανση. Κάποιο μερίδιο φαίνεται πως έχουν η άγνοια αλλά και η έλλειψη προσοχής στο ζήτημα κάθε κατοίκου της "προηγμένης" πλευράς του πλανήτη. Συμμετοχή στο πρόβλημα, όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ, έχουν και οι υπολογιστές, η χρήση των οποίων θεωρείται υπεύθυνη για το 2% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος παγκοσμίως. Προσπάθειες για μια πιό οικολογική τεχνολογία (greentech) υπολογιστών βρίσκονται σε εξέλιξη. Ομως, μέχρι να ευοδωθούν καθένας από τους 2,8 εκ. παίχτες του Second Life θα συνεχίζει να καταναλώνει 4,8 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας την ημέρα, δηλαδή 10 φορές περισσότερο από όσο ένας κάτοικος του Καμερούν ή της Βραζιλίας ημερησίως.

Να μία απρόσμενη και επιβαρυντική συνέπεια της μανίας για δεύτερη ζωή που επιδρά σοβαρά στην πρώτη και, ατυχώς, τη μοναδική που διαθέτουμε.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το clip έχει τα χρώματα και τον φωτισμό του "12 Monkeys" - εύκολο.

Ανώνυμος είπε...

ο πιτσιρικάς έχει ένα ύφος καουμπόϊκου κατήγορου που δεν συμβάλει στη δημιυργία συμπάθειας ως προς την υπόθεση που προβάλεται.

Μονά - Ζυγά είπε...

Σωστά και είναι αυτό το στυλ ένα από τα στοιχεία της ενόχλησης