2.9.07

Πώς σβήνουν τις φωτιές αλλού


Στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο δημοσιεύεται εξαιρετικά ενδιαφέρον και διαφωτιστικό ρεπορτάζ του Χάρη Καρανίκα, για τα σύγχρονα όπλα και τις τεχνικές πυρόσβεσης που αγνοεί η Ελλάδα:

"-Θα μπορούσα να μιλήσω με τον κ. Κόλινς;
- Ο ίδιος...
- Καλησπέρα, τηλεφωνώ από την Ελλάδα για να μου πείτε κάποια πράγματα σχετικά με την τεχνολογία που χρησιμοποιείτε για την πρόληψη και την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. - Είστε από την ελληνική κυβέρνηση; Ακούσαμε ότι έχετε μεγάλο πρόβλημα στη χώρα σας...

Η απορία του Λάρι Κόλινς, του αρχιπυροσβέστη της επαρχίας του Λος Άντζελες, είναι εύλογη: πριν από λίγες ημέρες του είχαν τηλεφωνήσει από την πορτογαλική κυβέρνηση για να ζητήσουν συμβουλές τεχνολογικής φύσεως από το πλέον ειδικό σώμα του πλανήτη σε θέματα δασοπυρόσβεσης. Όταν του εξηγώ ότι κάνω ρεπορτάζ για την πρόληψη και κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, η γλώσσα του λύνεται...

Τεχνικές κατάσβεσης όπως η «φωτιά στη φωτιά», επίγειες δυνάμεις με επιβραδυντικές ουσίες, «βόμβες» νερού και επιβραδυντικών ουσιών είναι μόνο μερικές από αυτές που δεν αξιοποιούνται στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, ενώ χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό.

«Ο τεχνολογικός μας εξοπλισμός απαρτίζεται κυρίως από συστήματα εντοπισμού των εστιών και προγράμματα πρόγνωσης της εξάπλωσης των μετώπων. Αν αυτοί οι δύο τομείς καλύπτονται, τότε ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να έχεις ανθρώπινες απώλειες», λέει ο αρχιπυροσβέστης της επαρχίας του Λος Άντζελες Λάρι Κόλινς. «Επειδή στις ΗΠΑ οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές ξεκινούν από σημεία δυσπρόσιτα, υπάρχει ειδικό εναέριο σώμα πυροσβεστών οι οποίοι φτάνουν στην εστία άμεσα και πηδούν με αλεξίπτωτα κοντά στη φωτιά. Εκεί δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες ακόμα και με τη μέθοδο “φωτιά στη φωτιά” και σε συνδυασμό με ρίψεις από εναέρια μέσα σβήνουν την πυρκαγιά μέσα στην πρώτη ώρα από την εκδήλωσή της», συμπληρώνει ο Αμερικανός αρχιπυροσβέστης. Επιπλέον, οι ιδιαίτερα επίφοβες για πυρκαγιά περιοχές που βρίσκονται κοντά σε οικισμούς «σαρώνονται» από ραντάρ υπέρυθρων ακτινών που ανιχνεύουν την αύξηση της θερμοκρασίας. Και όταν εντοπίζεται θερμική εστία στέλνουν αυτόματα σήμα στα κεντρικά.

Υπέρυθρες για ακρίβεια. Για παράδειγμα, ένα ακόμα χρήσιμο εργαλείο που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ για την αποτελεσματικότητα των ρίψεων νερού από εναέρια μέσα είναι το FLΙR (Forward Looking Ιnfrared): Αυτό το σύστημα υπέρυθρων ακτίνων, πέρα της λεπτομερούς καταγραφής του πύρινου μετώπου και της εξάπλωσής του, μεταδίδει στοιχεία στους χειριστές των αεροπλάνων που πραγματοποιούν τις ρίψεις για να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ακρίβεια όπου υπάρχουν ιδιαίτερα πυκνοί καπνοί.

Στον Καναδά. Παρόμοιο σώμα άμεσης εναέριας επέμβασης με των ΗΠΑ υπάρχει και στον Καναδά, εκεί όμως οι πυροσβέστες δεν πέφτουν με αλεξίπτωτα αλλά κατεβαίνουν με σκοινιά (ράπελινγκ) λόγω της ιδιαίτερα πυκνής δασικής βλάστησης. Πέρα από τους επινώτιους εκτοξευτήρες νερού που γεμίζουν από τις δεξαμενές του ελικοπτέρου οι Καναδοί δασοκομάντος είναι εφοδιασμένοι με φορητές αντλίες νερού (βάρους 26 κιλών) τις οποίες χρησιμοποιούν για να αντλούν νερά από λίμνες και ποτάμια κοντά στην εστία ώστε να τα χρησιμοποιούν στην πυρόσβεση. Την ίδια ώρα ελικόπτερα Μπελ 212 πραγματοποιούν ρίψεις νερού βάρους 1,5 τόνου- και όχι 6 τόνων όπως συμβαίνει στην Ελλάδα- για να μην κινδυνεύουν οι δασοκομάντος που επιχειρούν από κάτω.«Με τη διάλυση των Ελλήνων δασοκομάντος χάσαμε το στρατηγικό πλεονέκτημα επέμβασης στην πυρκαγιά τα 10-15 πρώτα λεπτά. Τώρα, φτάσαμε σε σημείο να ζητάμε αυτά τα ειδικά σώματα από το εξωτερικό», αναφέρει ο κ. Αλέξανδρος Κόντος, που έχει πραγματοποιήσει πάνω από 1.000 αποστολές με τους Έλληνες δασοκομάντος.

Θερμικές κάμερες. Ενα από τα βασικότερα εργαλεία των ισπανικών πυροσβεστικών δυνάμεων- που αξιοποιείται από το 1995- είναι τα ελικόπτερα με θερμικές κάμερες. Μεταδίδουν απευθείας τις εικόνες στο συντονιστικό κέντρο, όπου με υπολογιστικά προγράμματα πρόγνωσης της εξάπλωσης της φωτιάς προλαμβάνεται η εξέλιξη των πύρινων μετώπων. Για να λειτουργήσουν τα συγκεκριμένα προγράμματα- που διατίθενται δωρεάν στο Ίντερνετ χρειάζονται ειδικοί χάρτες. «Για την Ηλεία είχαμε καταρτίσει τέτοιους χάρτες το 2002 αλλά η χρήση τους στα υπολογιστικά προγράμματα συμπεριφοράς της φωτιάς απαιτεί ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Η Πυροσβεστική όμως εδώ δεν τα χρησιμοποιεί», λέει ο δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος, δασολόγος- ειδικός στις δασικές πυρκαγιές.«Ένα βασικό τεχνολογικό βοήθημα στη μάχη κατά των πυρκαγιών που δεν έχουμε φέρει στην Ελλάδα είναι η χρήση επιβραδυντικών ουσιών από τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Δεν πρόκειται για ακριβή λύση. Με κάποιες τροποποιήσεις σε πυροσβεστικά οχήματα που ήδη έχουμε, θα μπορούσαν οι πυροσβέστες να χρησιμοποιούν τα επιβραδυντικά που ανακόπτουν αποτελεσματικά την πορεία των πύρινων μετώπων. Αρκεί βέβαια να υπάρξει κατάλληλη εκπαίδευση », αναφέρει ο δρ Ξανθόπουλος.

ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ - Πύρινη «ομοιοπαθητική». Μία μέθοδος που παραμένει αναξιοποίητη στην Ελλάδα είναι η καταπολέμηση της φωτιάς με φωτιά, κατά την οποία ειδικά εκπαιδευμένοι πυροσβέστες καίνε ελεγχόμενα έκταση σε στρατηγικό σημείο έτσι ώστε όταν καταφτάσει το πύρινο μέτωπο να μη βρει καύσιμη ύλη για να συνεχίσει την πορεία του. Η συγκεκριμένη τεχνική είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό, όμως οι Έλληνες που γνωρίζουν πώς να την εφαρμόζουν μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ωστόσο, στη χώρα μας έχουν ήδη αναπτυχθεί συστήματα εντοπισμού των εστιών με αισθητήρες και κάμερες- το Firementor από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το SCΙΕR από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων- αλλά δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα. Τέλος, ένα ακόμα όπλο κατά της φωτιάς που χρησιμοποιείται πειραματικά στην Ισπανία είναι οι βόμβες με επιβραδυντικές ουσίες. Όταν η φωτιά φτάσει κοντά, εκρήγνυνται και τα επιβραδυντικά δημιουργούν αντιπυρική ζώνη. Αντίστοιχη τεχνική δοκιμάζεται στη Γερμανία, μόνο που οι «βόμβες» είναι σωλήνες νερού, με μήκος 300 μέτρα και διάμετρο 1 μέτρο".

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Η εικόνα έχει ληφθεί από
εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: