14.9.07

Η προστασία των πηγών

Οσοι θυμούνται την υστερία με τη "βιοτρομοκρατία" και τον άνθρακα το 2001 ίσως έχουν συγκρατήσει το όνομα Στήβεν Χάτφιλ, του γιατρού που εργαζόταν σε στρατιωτικό εργαστήριο και φερόταν ως υπεύθυνος για το θάνατο 5 ατόμων και την προσβολή άλλων 17 από άνθρακα, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε ασκήθηκε εις βάρος του δίωξη.

Τον περασμένο Αύγουστο με
απόφαση του δικαστή Ρέτζι Γουώλτον, σε μία από τις πολλές προσφυγές του Χάτφιλ κατά ΜΜΕ κι ομοσπονδιακών αρχών, υποχρεώθηκαν 5 δημοσιογράφοι να αποκαλύψουν τις πηγές τους από τις οποίες έλαβαν πληροφορίες περί εμπλοκής του Στ. Χάτφιλ στην μπερδεμένη αυτή υπόθεση. Υπάρχει, τουλάχιστον ένα, θετικό -για την υπέρ του Χάτφιλ κατάληξη της υπόθεσης- προηγούμενο περιστατικό, του πυρηνικού επιστήμονα Βεν Χο Λη που για παρεμφερείς λόγους προσέφυγε κατά πάντων το 1999 και το 2006 "συμβιβάσθηκε" να εισπράξει συνολικά από το κράτος και 5 επιχειρήσεις ΜΜΕ το ποσό των 1,65 εκ. δολλαρίων. Οσο για το δικαστή, είναι ο ίδιος της υπόθεσης Λίμπι που κατηγορείται ότι αποκάλυψε το 2005 σε δημοσιογράφους την ταυτότητα της Βάλερι Πλέϊμ ως πράκτορος της CIA. Κατά την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής η δημοσιογράφος Τζούντιθ Μίλερ των New York Times καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 4 μηνών και οδηγήθηκε στη φυλακή, επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει την πηγή της για ένα ρεπορτάζ που δεν δημοσιεύθηκε.

Η απόφαση Γουώλτον θέτει ξανά το σοβαρό ζήτημα προστασίας των δημοσιογραφικών πηγών, τη στιγμή μάλιστα που μόλις δύο εβδομάδες πριν την έκδοσή της η
Επιτροπή για το δικαστικό σώμα αποδέχθηκε την Πράξη του 2007 για την Ελεύθερη Ροή της Ενημέρωσης (Free Flow of Information Act of 2007), που ζητεί από τα δικαστήρια να αναγνωρίζουν την εμπιστευτικότητα των δημοσιογραφικών πηγών, που ωστόσο κάμπτεται σε μερικές περιπτώσεις (π.χ. όταν απειλείται η εθνική ασφάλεια, η σωματική ακεραιότητα προσώπου κλπ).

Στα καθ' ημάς η προστασία των πηγών (το λεγόμενο "δημοσιογραφικό απόρρητο") δεν κατοχυρώνεται νομοθετικά, αν και για τους δημοσιογράφους - μέλη της ΕΣΗΕΑ αποτελεί καταστατική υποχρέωση. Σοβαρό θέμα, που όσο εκκρεμεί η ρύθμισή του, εμποδίζεται η ελεύθερη ροή πληροφοριών προς το κοινό και θίγεται το δικαίωμά του στην ενημέρωση.


(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: