6.9.07

Nothing succeeds, they say, like success (*)

Κάνει τις τελευταίες ημέρες το γύρο του κόσμου η είδηση παραίτησης του αμερικανού γερουσιαστή Λάρι Κρεγκ. Το γεγονός, όπως καταγράφηκε από τα ΝΕΑ, έχει ως εξής:

"Ο ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΣ γερουσιαστής των ΗΠΑ Λάρι Κρεγκ, ο οποίος είχε παραδεχθεί την ενοχή του για σεξουαλική παρενόχληση μετά τη σύλληψή του σε ανδρικές τουαλέτες στο αεροδρόμιο της Μινεάπολης, ανακοίνωσε το Σάββατο την παραίτησή του από τη Γερουσία. "Ζητώ συγγνώμη γι΄ αυτό που προκάλεσα... Λυπούμαι βαθιά", δήλωσε ο γερουσιαστής του Άινταχο σε συνέντευξη Τύπου.

Ένας μυστικός αστυνομικός είχε συλλάβει τον Ιούνιο τον γερουσιαστή Κρεγκ ενώ ερευνούσε στις τουαλέτες του αεροδρομίου για να εντοπίσει περιστατικά ασέλγειας και προσβολής της αιδούς. Την περασμένη Τρίτη, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, ο οποίος είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, αρνήθηκε πως διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα και επέμεινε: "Δεν είμαι γκέι. Ουδέποτε ήμουν γκέι". Όμως το Σάββατο δήλωσε πως θα ήταν σφάλμα να κρατήσει τη θέση του, ενώ εξετάζει τις νομικές επιλογές του. Στην ομιλία της παραίτησής του δεν παραδέχθηκε πως έκανε κάτι κακό και δεν έκανε καμία αναφορά στο επεισόδιο στις τουαλέτες του αεροδρομίου. Την περασμένη εβδομάδα είχε υποστηρίξει πως ο αστυνομικός στις τουαλέτες τον είχε "παρεξηγήσει" και πως παραδέχθηκε την ενοχή του για να κλείσει γρήγορα η υπόθεση, όμως δεν θα έπρεπε να το είχε κάνει χωρίς να πάρει συμβουλή δικηγόρου.

Ο γερουσιαστής Κρεγκ έχει τηρήσει πολύ συντηρητική στάση στη Γερουσία και έχει ψηφίσει εναντίον νόμων για τα δικαιώματα των γκέι και για τον γάμο προσώπων του ίδιου φύλου. Σύμφωνα με την αναφορά της αστυνομίας, ο γερουσιαστής μπήκε σε ένα διαχωριστικό στις τουαλέτες δίπλα στον μυστικό αστυνομικό και χτύπησε το πόδι του με τρόπο που ο αστυνομικός αναγνώρισε ως σημάδι "επιθυμίας για σεξουαλική δραστηριότητα". Μετά ο γερουσιαστής έκανε μια χειρονομία κάτω από το διαχωριστικό και τότε ο αστυνομικός δήλωσε την ταυτότητά του και τον συνέλαβε".

Στη σύγχρονη Αμερική αστυνομικοί, και μάλιστα μυστικοί, διενεργούν έρευνες -εκτός όλων των άλλων- και στις τουαλέτες των αεροδρομίων για να εντοπισθούν φαινόμενα ασέλγειας και προσβολής της δημοσίας αιδούς. Η σύλληψη του γερουσιαστή άνοιξε, μάλιστα, την όρεξη κι έχουν ενταθεί ακόμη περισσότερο οι έλεγχοι στα πολυσύχναστα αεροδρόμια, όπως αυτό της Ατλάντα, όπου έχουν συλληφθεί 45 άτομα το 2007 για ανάλογη συμπεριφορά.

Οταν ένας γερουσιαστής, που κατά τα λεγόμενά του είναι αθώος: α) παραδέχεται την ενοχή του για να
κλείσει γρήγορα η υπόθεση και β) μετανοεί εκ των υστέρων, επειδή ομολόγησε χωρίς να ζητήσει νομική συμβουλή, τί να πεί κανείς για πολλές ομολογίες ανώνυμων αμερικανών, που συλλαμβάνονται καθημερινά και παραδέχονται -όχι μόνο χωρίς να ρωτήσουν, αλλά και συχνά χωρίς να έχουν δικηγόρο- την ενοχή τους.

3. Η ειδική κατάρτιση του αστυνομικού, που αναγνώρισε στο
χτύπημα του ποδιού του Κρέγκ "σημάδι επιθυμίας για σεξουαλική δραστηριότητα", βάζει σε νέες βάσεις τον αγώνα κατά του "εγκλήματος", σημαντικό όπλο στην αντιμετώπιση του οποίου αναμένεται άλλωστε να αποβεί κι η δυνατότητα εντοπισμού ναρκωτικών ουσιών σε μία ολόκληρη πόλη μέσω ειδικής χημικής ανάλυσης μιας κουταλιάς ακατέργαστων αστικών ... λυμάτων της.

4. Η επίμονη άρνηση του Κρέγκ να παραδεχθεί τις αποδιδόμενες σε αυτόν σεξουαλικές προτιμήσεις αλλά κυρίως αυτές καθεαυτές οι προτιμήσεις του θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος του απαραβίαστου προσωπικού χώρου (υπάρχει τέτοιος και στα δημόσια πρόσωπα), εάν δεν εμφανιζόταν ως δήθεν ακοίμητος φρουρός της σεξουαλικής (ετεροφυλόφιλης) ηθικής. Η προ 25ετίας εμπλοκή του σε ανάλογο
σκάνδαλο δεν τον έκανε σοφότερο. Αντίθετα τον ώθησε στον "εύκολο" δρόμο: να επιχειρήσει να κουκουλώσει τις εις βάρος του "κατηγορίες", φιλοτεχνώντας επιδεικτικά τη δημόσια εικόνα ενός σταθερού πολέμιου των γκέϊ. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί και εξορκισμός, αν πριν από όλα δεν ήταν βαρύτατη κι ασυγχώρητη υποκρισία.

(*) and certainly nothing fails, like failure. (Margaret Drabble, The Millstone)

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ).

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί στην Αμερική νάχουν πολλά στραβά, μα είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα το νάχει κανείς δικηγόρο (http://www.nlada.org/About/About_HistoryDefender)

Ανώνυμος είπε...

Οσο για την προστασία ιδιωτικής ζωής των πολιτικών είναι μεγάλο θέμα και σηκώνει πολύ συζήτηση

Μονά - Ζυγά είπε...

Ο,τι κατοχυρώνεται δε σημαίνει, δυστυχώς, πως τηρείται σχολαστικά. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που το δικαίωμα καταστρατηγείται (http://www.aclu.org/search/search_wrap.html?account=436ac9516921&q=refuse+the+right+to+counsel&sortby=rank&affiliate=select+one&type=&from_month=month&from_day=day&from_year=year&to_month=month&to_day=day&to_year=year)