20.9.07

Ni putes ni soumises(*)

Μετά τη συμπλήρωση της κυβερνητικής ομάδας του με γνωστά στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος της Γαλλίας κι αφού ξέδωσε -όσο ξέδωσε- στις διακοπές του ο Ν. Σαρκοζί σπεύδει να ασχοληθεί με το πρόγραμμά του για τη μετανάστευση. Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει -μεταξύ άλλων- εξετάσεις στη γαλλική γλώσσα για όσους μετανάστες επιθυμούν να ζήσουν στη Γαλλία και την καθιέρωση τεστ DΝΑ, προκειμένου να προκύπτει η σχέση "αίματος" των υποψηφίων μεταναστών με τους συγγενείς τους που ήδη βρίσκονται στη Γαλλία και τους προσκαλούν εκεί.

Στις προτάσεις αυτές αντιδρούν πολλοί, ακόμη και μέλη της κυβέρνησης όπως ο υπουργός εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ και η αρμόδια υφυπουργός εσωτερικών Φαντελά Αμαρά. Η τελευταία, μάλιστα, κάνει ένα βήμα πιό πέρα δηλώνοντας -μετά λόγου γνώσεως, ως κόρη μεταναστών από την Αλγερία- σοκαρισμένη από τη μεγάλη δοκιμασία που επιφυλάσσεται στους ξένους τα νέα μέτρα.

Αναλυτές από τη γαλλική πρωτεύουσα αναφέρουν πως o Σαρκοζί θα προχωρήσει αδιαφορώντας για το όποιο πολιτικό κόστος, καθώς μάλιστα είναι λίγες οι πιθανότητες να μην ψηφισθεί από την Εθνοσυνέλευση αρχικά και από τη Γερουσία αργότερα το νομοσχέδιο.

Και τώρα η κ. Αμαρά, δραστήρια και μαχητική ακτιβίστρια κατά της αυξανόμενης βίας και κοινωνικής εξαθλίωσης στα προάστια των γαλλικών μεγαλουπόλεων, ιδρύτρια το 2002 της γυναικείας οργάνωσης "Ni putes ni soumises" και συγγραφέας βιβλίου με τον ίδιο τίτλο, καλείται να δείξει στην κυβέρνηση που συμμετέχει και σε πολλούς άλλους πώς ακριβώς εννοεί τον τίτλο του βραβευμένου βιβλίου της.


(*) σε ελεύθερη απόδοση: "Ούτε πόρνες ούτε αγίες".

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: