Η πρώτη συνέντευξη του νέου υπουργού ξεκίνησε έτσι: "Καλημέρα σας. Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και να σας πω ότι ξεκινούμε μία συνεργασία από σήμερα, που πιστεύω ότι θα είναι απολύτως εποικοδομητική, κυρίως προς όφελος της ελληνικής παιδείας, διότι όλοι ουσιαστικά λειτουργούμε σε αυτό το χώρο για να βοηθήσουμε τη νεότερη γενιά της πατρίδας μας και να δημιουργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες για μία υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και για μία ποιοτική παιδεία, που θα αποτελεί πραγματικά το συγκριτικό πλεονέκτημα της σύγχρονης Ελλάδος διεθνώς.
Ξεκινώ από το πρώτο ζήτημα. Με αφορμή τις σημαντικές επιφυλάξεις για την καταλληλότητα του περιεχομένου του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού τις οποίες διατύπωσε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με την πράξη υπ’ αριθμ. 21 στις 24/9/2007, αποφασίστηκε η απόσυρση του βιβλίου και η προσωρινή αντικατάστασή του από το βιβλίο Ιστορίας που διδάσκονταν τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στην προκήρυξη διαγωνισμού για τη συγγραφή νέου εγχειριδίου..."
Οι πρώτες 135 λέξεις του νέου ΥΠΕΠΘ πήγαν, πριν προλάβουν καλά - καλά να ακουσθούν στην Αθήνα, στο μακρινό Μαϊάμι από όπου έφθασε ακαριαία η δήλωση Χριστόδουλου που πολλοί περίμεναν: "Με χαρά πληροφορήθηκα σήμερα ότι με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων απεσύρθη το κείμενο αν και διορθωμένο εν τίνι μέτρω και δεν θα εκτυπωθεί το βιβλίο της ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού. Η Εκκλησία μας πρώτη, αλλά και στη συνέχεια όλα τα πνευματικά ιδρύματα και οι πνευματικοί άνθρωποι της πατρίδος μας αντιστάθηκαν σε αυτή την διαστρέβλωση των αναμφισβήτητων ιστορικών γεγονότων, καθώς και την προσφορά της Εκκλησίας στους αγώνες του Έθνους. Συγχαίρω από καρδίας τον Υπουργό κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη για την παρρησία και την ευθυκρισία, την οποία επέδειξε στο θέμα αυτό που έχει αναστατώσει την ελληνική κοινωνία".
Ετσι έκλεισε προς το παρόν το μεγάλο αυτό ζήτημα, που συσπείρωσε -όσο ελάχιστα στο παρελθόν- ένα πολυπληθές και συχνά φανατικό κοινό από όλα τα κόμματα που ζητούσε με εθνικιστικές κραυγές την απόσυρση του βιβλίου, ενώ παράλληλα αποκάλυψε μια απροσδόκητη και απογοητευτική "αμηχανία" της επιστημονικής ιστοριογραφίας (με ελάχιστες εξαιρέσεις) να εκφρασθεί και να διεκδικήσει (από νομάρχες, πολιτικούς, ιερείς, δημοσιογράφους, ηθοποιούς και δασκάλους, οι απόψεις των οποίων δέσποζαν) τα πρωτεία στο θέμα, όπως οφείλει να κάνει η επιστήμη.
ΥΓ: Με το βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου (ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ) τί θα γίνει;
(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου