8.9.07

HTTP Error 408 - Request timeout

Το 2004 ο πρώην κυβερνήτης του Βερμόντ Χάουαρντ Ντήν απέκτησε -στο πλαίσιο της καμπάνιας για να λάβει το χρίσμα του κόμματος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές- σημαντικό αρχικά προβάδισμα έναντι των δύο άλλων συνυποψηφίων του (Τζ. Κέρι και Τζ. Εντουαρντς), χρησιμοποιώντας πρώτος και για πρώτη φορά στην ιστορία προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ προσωπική ιστοσελίδα. Ο καινοτόμος αυτός τρόπος του απέφερε -εκτός των άλλων- σχεδόν 50 εκ. δολλάρια, χρηματοδοτώντας κατά ένα σημαντικό μέρος το όλο εγχείρημά του.

Βλέποντας οι 19 τωρινοί υποψήφιοι για τις εκλογές του 2008 την απόδοση της ιδέας του "πρωτοπόρου" Ντήν ακολούθησαν έγκαιρα το παράδειγμά του και δημιούργησαν προσωπικές ιστοσελίδες, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται και στο MySpace. Μελετώντας επί 2 μήνες τους 19 δικτυακούς τόπους των υποψηφίων το
Journalism.org κατέληξε σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, μεταξύ των οποίων:

1. Η επιθυμία ανταλλαγής απόψεων με τους ψηφοφόρους φαίνεται να υπερισχύει κατά κράτος, παρέχοντας στους επισκέπτες των ιστοσελίδων τη δυνατότητα να εκφράζουν τη γνώμη τους.

2. Βlog απαντώνται σε 15 από τους 19 δικτυακούς τόπους των υποψηφίων, ενώ 7 από αυτά δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες ανοίξουν δικό τους ημερολόγιο.

3. Στα βιογραφικά των ρεπουμπλικάνων υποψηφίων κυριαρχούν λέξεις όπως "ηγεσία", "φόροι" και "αξίες", ενώ στων δημοκρατικών "παιδιά", "οικογένεια" και "προστασία".Μερικές λέξεις απουσιάζουν εντελώς από τα βιογραφικά, όπως "θεός", "ηθική", "προοδευτικό". Ουδείς δημοκρατικός χρησιμοποιεί τη λέξη "φιλελεύθερος", ενώ οι ρεπουμπλικάνοι αποφεύγουν τη λέξη "συντηρητικός".

4. Η Χίλαρυ Κλίντον αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί στο σύζυγό της.

Εννέα, μόνο, ημέρες πριν από τις εκλογές της 16.9 επισκεπτόμενος κανείς τις -γενικά χωρίς έμπνευση και φρεσκάδα- ιστοσελίδες των κομμάτων βομβαρδίζεται από αφίσες, δελτία τύπου, ανακοινώσεις, ομιλίες και εξαγγελίες προεκλογικών εκδηλώσεων.

Με εξαίρεση, ίσως, μερικές περιπτώσεις τα κόμματα -μουδιασμένα απέναντι στην ψηφιακή επικοινωνία- δείχνουν να αγνοούν ή και να υποτιμούν τις δυνατότητες που παρέχει το ίντερνετ για νέου τύπου επαφή με το μεγάλο κοινό, στο οποίο άλλωστε απευθύνονται και κυρίως τους νέους. Η στάση τους αυτή έρχεται σε προφανή αντίφαση με τα μεγάλα λόγια τους, για την ανάγκη να γεφυρωθεί η απόσταση που τηρεί ο κόσμος απέναντι στην πολιτική και τα κόμματα, δημιουργώντας σε πολλούς δικαιολογημένες επιφυλάξεις για την ειλικρίνεια του προγραμματικού λόγου τους (ως προς τις όποιες εξαγγελίες για το ψηφιακό αύριο, και όχι μόνο) και για τη δυνατότητά τους να παρακολουθήσουν -από κάποια απόσταση, έστω- τους φρενήρεις ρυθμούς που η τεχνολογία επιβάλει στην επικοινωνία και τη ζωντανή σχέση που έχουν μαζί τους οι νέοι.


(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: