17.8.07

Οι βλαβερές συνέπειες της λογικής

Ανέκαθεν το καλοκαίρι για πολύ κόσμο ήταν από τις πιό πρόσφορες γιά νέες (ερωτικές) κατακτήσεις εποχές. Οι διακοπές έχουν εξ ορισμού αρκετά στοιχεία, που εξάπτουν διάθεση και φαντασία και δημιουργούν συνθήκες για γλέντι, καινούργιες γνωριμίες και φλερτ. Η επιστροφή συνήθως περιλαμβάνει λεπτομερή εξιστόρηση των "επιτυχιών", που ανάλογα με τα γονίδια "Μυγχάουζεν" του καθενός ανταποκρίνεται κατά κάποιο ποσοστό στην αλήθεια.

Οι έρευνες ήθελαν τους άνδρες με πολύ περισσότερες ερωτικές συντρόφους στη ζωή τους από ό,τι τις γυναίκες. Χαρακτηριστικά έρευνα στις ΗΠΑ έδινε αναλογία 7 προς 4, ενώ στην Βρετανία 12,7 προς 6,5. Τα στοιχεία αυτά και η (συχνά αγοραία) ανάλυσή τους, φαντάζομαι από άρρενες κυρίως επιστήμονες, συνέτειναν στη δημιουργία κι εμπέδωση της άποψης, ότι οι άνδρες είναι από τη "φύση" τους σεξουαλικά πιό δραστήριοι από τις γυναίκες. Κι ενώ με τα δεδομένα αυτά πορευόταν ως σήμερα η ανθρωπότητα, ξάφνου όλα δείχνουν να ανατρέπονται.

Αιτία της ανατροπής αυτά τα "αναθεματισμένα" τα μαθηματικά: επιστήμονες σημειώνουν, πως είναι λογικά αδύνατο οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες να έχουν περισσότερες συντρόφους κατά μέσο όρο από όσους έχουν οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες. Οπως είναι προφανές, η "αιρετική" αυτή άποψη υπονομεύει τα θεμέλια του μέχρι σήμερα οικοδομήματος, περί ανδρικής ανωτερότητας στο συγκεκριμένο θέμα.

Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Ετσι ακριβώς, απαντά ο Ντέϊβιντ Γκέϊλ, καθηγητής στο Μπέρκλεϋ και δίνει ένα παράδειγμα για να πείσει: Σ' ένα πάρτι αποφοίτησης βρίσκονται αγόρια και κορίτσια και διασκεδάζουν, πίνουν και χορεύουν. Την επόμενη ημέρα κάθε κορίτσι ερωτάται, με πόσα αγόρια χόρεψε. Το άθροισμα των αριθμών (των απαντήσεων) έστω πως είναι χ. Τα αγόρια στη συνέχεια ερωτώνται για το ίδιο πράγμα κι εδώ προκύπτει το άθροισμα ψ. Κατά τον καθηγητή δεν μπορεί παρά οι χ και ψ να είναι μεταξύ τους ίσοι και, μάλιστα, να ισούνται με τον αριθμό ω, που αντιστοιχεί προς τα ζευγάρια που χόρεψαν στο πάρτι. Οι ειδικοί των ερευνών παραδέχονται πως (δεν μπορεί παρά) έτσι (να) έχουν τα πράγματα, ωστόσο ως τελευταίο "χαρτί" αναφέρουν τις πόρνες, τις οποίες οι άνδρες προφανώς συγκαταλέγουν στις ερωτικές συντρόφους τους.

Αμετακίνητος ο καθηγητής, αποκρούει την απάντηση λέγοντας, ότι κι έτσι νάναι δεν μπορούν να εξηγηθούν οι μεγάλες αποκλίσεις 75% και 100% μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αρα, είτε οι άνδρες ή οι γυναίκες λένε ψέμματα, είτε και οι δύο.

Συμπέρασμα; Η απλή λογική (και τα μαθηματικά) βλάπτουν σοβαρά τα στερεότυπα.

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πιθανότερο θεωρώ ότι και οι δύο [άνδρες και γυναίκες] έδιναν ανακριβή στοιχεία. Ο καθένας για τους λόγους του