2.1.08

Λάβετε θέσεις

Τους τελευταίους δύο μήνες τα μέσα ενημέρωσης, ελληνικά και διεθνή, στρέφουν όλο και πιό συχνά την προσοχή τους στις προκριματικές εκλογές στις ΗΠΑ, για την ανάδειξη υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Κι αυτό όσο περνάει ο καιρός θα επιτείνεται.

Το σύστημα ανάδειξης του δημοκρατικού και ρεμπουπλικάνου υποψηφίου είναι εξαιρετικά πολύπλοκο κι έχουν γραφεί πολλά για αυτό. Να μερικά από τα κύρια σημεία του, ώστε να είναι (ίσως ευκολότερο) για όποιον επιθυμεί να παρακολουθήσει τη διαδικασία:

1. Τα δύο κόμματα εκλέγουν σε εθνικό συνέδριο τους υποψηφίους τους για τις προεδρικές εκλογές 2008. Φέτος τα συνέδρια θα έχουν πραγματοποιηθεί έως την 1η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

2. Η διαδικασία των προκριματικών εκλογών αφορά στην ανάδειξη αντιπροσώπων κάθε πολιτείας, που θα την εκπροσωπήσουν στο εθνικό συνέδριο του κόμματος.

3. Το κάθε κόμμα έχει καθορίσει άλλα κριτήρια εκλογής και διαφορετικό αριθμό εκλεκτόρων, που θα αποτελέσουν το εθνικό συνέδριό του.

α. Οι δημοκρατικοί θα αναδείξουν στις προκριματικές εκλογές 4.339 αντιπροσώπους συνολικά κι ο καταμερισμός τους ανά πολιτεία γίνεται επί τη βάσει του ποσοστού που η πολιτεία είχε στις συνολικές ψήφους του δημοκρατικού υποψηφίου στις 3 τελευταίες προεδρικές εκλογές. Από τους 4.339 εκλέκτορες οι 3.537 είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν τον ίδιο υποψήφιο, που δήλωσαν ενόψει των προκριματικών εκλογών, κι οι 802 είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον θέλουν (ακόμη κι αλλάζοντας γνώμη). Στους τελευταίους περιλαμβάνονται εν ενεργεία γερουσιαστές, κυβερνήτες και ξεχωριστές προσωπικότητες.

β. Οι ρεπουμπλικάνοι με τη σειρά τους θα αναδείξουν στην ίδια διαδικασία 2.066 αντιπροσώπους. Από αυτούς 316 συνολικά εκλέγονται από τις πολιτείες επί τη βάσει καταλόγου. Κάθε πολιτεία δικαιούται να εκλέξει επιπλέον 3 για κάθε ρεπουμπλικάνο βουλευτή της. Εκτός αυτών κάθε πολιτεία μπορεί να εκπροσωπηθεί στο εθνικό συνέδριο με επιπλέον αντιπροσώπους, εφόσον συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις (π.χ. εάν "διαθέτει" ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη ή γερουσιαστή). Από τους 2.066 οι 1.907 οφείλουν να ψηφίσουν τον υποψήφιο που δήλωσαν ενόψει των προκριματικών εκλογών κι οι υπόλοιποι 159 είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον θέλουν.

Αν κι είναι, βεβαίως, άγνωστο, πόσο χρήσιμα μπορούν να φανούν τα παραπάνω σε όποιον θέλει να παρακολουθήσει την "κούρσα", εντούτοις εύκολα αναδεικνύουν πως και η διαδικασία των προκριματικών εκλογών είναι (διακομματικά) "προικισμένη" με όλα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένα "blockbuster".

(H εικόνα έχει ληφθεί από εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: