9.1.08

Επικυρωμένα αντίγραφα

Αρκετοί ιδιοκτήτες ΙΧ έχουν στο αυτοκίνητο μια φωτοτυπία της άδειας κυκλοφορίας κι αφήνουν την πρωτότυπη στο σπίτι, ώστε να μην κινδυνεύει να χαθεί (το συχνότερο μαζί με το αυτοκίνητο). Πολλές μάλιστα από τις φωτοτυπίες αυτές είναι επικυρωμένες από δικηγόρο.

Ακούγεται τελευταία, πως όλο και περισσότεροι τροχονόμοι δεν "δέχονται" αυτές τις (επικυρωμένες) φωτοτυπίες κι είτε ζητούν να τους προσκομισθεί αργότερα είτε "κόβουν" κλήση. Η συμπεριφορά αυτή, εφόσον εκδηλώνεται, είναι παράνομη: σύμφωνα με το άρθρο 52 του νόμου 3026/1954, με μία άσχετη εν προκειμένω εξαίρεση και στη γλώσσα της εποχής εκείνης: "Ο δικηγόρος έχει το δικαίωμα να εκδίδη επικεκυρωμένα υπ' αυτού αντίγραφα των παρ' αυτώ υπαρχόντων παντός είδους εγγράφων, ως υπεύθυνος περί της ακριβείας αυτών. Τα τοιαύτα αντίγραφα έχουσι πλήρη ισχύν αντιπεφωνημένου αντίγραφου. Δημόσιος υπάλληλος (δικαστής, διοικητικός, στρατιωτικός, αστυνομικός κλπ.), αρνούμενος να δεχθή και σεβασθή τοιούτον αντίγραφον τιμωρείται α) επί παραβάσει καθήκοντος αυτεπαγγέλτως ή τη εγκλήσει του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου και β) πειθαρχικώς τουλάχιστον διά προσωρινής παύσεως".

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα σας σταματήσουν για έλεγχο και ίσως δυσφορήσουν για τις φωτοτυπίες που θα τους δείξετε, θυμηθείτε να τους το υπενθυμίσετε (αφού άγνοια νόμου δεν συγχωρείται).

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: