24.1.08

Κορίνθου - Πατρών


Τις τελευταίες ημέρες διακινείται μέσω email και αναρτάται σε blog κι ιστοσελίδες μια είδηση που πρώτα δημοσιεύθηκε σε τοπικό portal. Η μεγάλη απήχηση που είχε σχετίζεται οπωσδήποτε με την απαράδεκτη κατάσταση του δρόμου Κορίνθου - Πάτρας αλλά και με την "διέξοδο" που περιέχει, δηλαδή την προτροπή του αρμόδιου Νομάρχη να μην πληρώνουν στο δρόμο αυτό οι έλληνες οδηγοί διόδια. Οπως αναμενόταν, η ανταπόκριση (τουλάχιστον σε επίπεδο σχολίων) στην προτροπή ήταν μαζική.

Πράγματι υπάρχει οδηγία, που δίνει στο άρθρο 2 τον ορισμό του αυτοκινητόδρομου: "κάθε οδός η οποία έχει μελετηθεί και κατασκευαστεί ειδικά για την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων, η οποία δεν εξυπηρετεί τις παρόδιες ιδιοκτησίες και η οποία: i) εκτός από ορισμένα σημεία της ή εκτός από προσωρινές διευθετήσεις, διαθέτει, για τις δύο κατευθύνσεις της κυκλοφορίας, διακεκριμένα οδοστρώματα τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους είτε με διαχωριστική νησίδα που δεν προορίζεται για την κυκλοφορία, είτε, κατ' εξαίρεση, με άλλα μέσα, ii) δεν διασταυρώνεται στο ίδιο επίπεδο με άλλη οδό, με σιδηροδρομική ή τροχιοδρομική γραμμή ή με λωρίδα για πεζούς, iii) χαρακτηρίζεται συγκεκριμένα ως αυτοκινητόδρομος".

Στο άρθρο 7 της ίδιας οδηγίας αναφέρεται: "Διόδια και τέλη χρήσης επιβάλλονται μόνο στους χρήστες αυτοκινητοδρόμων ή άλλων οδών με περισσότερες από μια λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, όταν οι οδοί αυτές έχουν χαρακτηριστικά ανάλογα προς τα χαρακτηριστικά των αυτοκινητοδρόμων καθώς και στους χρήστες γεφυρών, σηράγγων και ορεινών διαβάσεων", ενώ στο τέλος προστίθεται: "Ωστόσο, σε κράτος μέλος στο οποίο δεν υπάρχει γενικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων ή οδών με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση που έχουν παρεμφερή χαρακτηριστικά, είναι δυνατόν να εισπράττονται διόδια ή τέλη χρήσης για τη χρησιμοποίηση της τεχνικώς ανωτάτης κατηγορίας οδών του εν λόγω κράτους μέλους".

Οταν στη χώρα υπάρχουν δρόμοι όπως η Αθηνών - Κορίνθου - Τριπόλεως, η Εγνατία, ένα τμήμα της Αθηνών - Λαμίας κι άλλοι είναι όντως δύσκολο (αν όχι αδύνατο) να υποστηριχθεί, πως η οδός Κορίνθου - Πάτρας, στη σημερινή ελεεινή της μορφή, ανήκει τεχνικώς στην ανώτατη κατηγορία των ελληνικών οδών, ώστε να επιτρέπεται η είσπραξη διοδίων. Σαν νάναι διαβασμένος ο Νομάρχης.

(Η φωτογραφία έχει ληφθεί από εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: