26.1.08

Περί (επικοινωνιακής) λογικής


Οι "αιώνιοι" αντίπαλοι ήθελαν να πάρουν (ο καθένας για λογαριασμό του) το Ν. Σπυρόπουλο από τον Πανιώνιο. Αρα, με απλή αριθμητική τα εμπλεκόμενα μέρη στην ιστορία είναι 4; (Οι τρείς ομάδες και ο παίκτης;). Μπορεί και όχι!

Ο παίκτης (δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό, ποιά ομάδα "υποστηρίζει") έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος. Φέρεται, άλλωστε, να έχει συμφωνήσει στη μεταγραφή, όταν οι Μάντζιος και Τζιώλης μετακόμισαν στην Παιανία.

Ο Ολυμπιακός, με τον "αέρα" και εξαιτίας της φετεινής καλής πορείας του στην Ευρώπη, ήταν για πολλούς ο πιό σοβαρός "παίκτης" στο καζίνο των χειμερινών μεταγραφών. Πήρε Σίσιτς και Μπελούτσι, έκλεισε (λένε) το Γκαλίτσιο κι ήθελε να τελειώσει την περίοδο με το Σπυρόπουλο.

Ο Παναθηναϊκός, με προβλήματα απόδοσης και προβληματικές καλοκαιρινές μεταγραφές για μια ακόμη φορά, δεν υπολογιζόταν (από την "πιάτσα") ως σοβαρός παίκτης στις μεταγραφές του φετεινού χειμώνα. Πήρε τον Αντώνη Πετρόπουλο από το Αιγάλεω, δανείσθηκε τον Ελντερ Ποστίγκα από την Πόρτο κι όλα φαίνονταν να τελειώνουν κάπου εκεί. Είχε διαρρεύσει πως θα διέκοπτε το συμβόλαιο το Ενακαρίρε (πράγμα που έγινε χθές) κι έτσι μερικοί (αισιόδοξοι) δεν απέκλειαν να προσπαθούσε για μία ακόμη μεταγραφή (ξένου παίκτη).

Ο Πανιώνιος ήθελε να παραχωρήσει τον παίκτη κι ο Πρόεδρός του δεν τόκρυβε. Είχε ξεκινήσει από νωρίς τις σχετικές δηλώσεις, ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία περί αυτού.

Ετσι πήγαιναν τα πράγματα μέχρι την ήττα στο Καραϊσκάκη και την εμφάνιση της ΠΕΚ, οπότε άλλαξαν τα δεδομένα. Τα πολλά εκατομμύρια που ανακοινώνει πως έχει η ΠΕΚ προς διάθεση για την ενίσχυση της ομάδας κάνουν τους φίλους της να χαμογελάσουν (χωρίς να ξέρουν 100% το λόγο, μάλλον από μια "βαθύτερη" ανάγκη).

Ο Τζίγγερ αφήνει τους δικούς του να "αποκωδικοποιούν" (για πόσο ακόμη;) τις προτάσεις της ΠΕΚ και φερόμενος ως γνήσιος κιμπάρης, που του αμφισβήτησαν "αναιδώς" αυτή την ιδιότητα, ρίχνει στο τραπέζι του Πανιωνίου τόσα (πολλά) χρήματα, ώστε να είναι αδύνατο να μη συμφωνήσει. Αφού σφίγγουν τα χέρια και συμφωνούν "βγάζει" στη δημοσιογραφική γύρα το νέο κι αποσύρεται με αινιγματικό μειδίαμα. Ολοι μιλούν για αυτόν (και όχι για την ΠΕΚ) χθές και σήμερα. Αν μάλιστα πάει καλά το ματς στην Τούμπα, μπορεί να μιλούν και τη Δευτέρα.

Η αιφνίδια αυτή κίνηση έχει τις εξής (τουλάχιστον) συνέπειες: 1) ο "αιώνιος" μένει στα κρύα του λουτρού ως προς το Σπυρόπουλο κι αναγκάζεται να απαντήσει με τη πιθανή μεταγραφή του Λεονάρντο, 2) ο Πανιώνιος τρίβει τα χέρια του και βγάζει μια "ωμά" ειλικρινή ανακοίνωση, λέγοντας πως εισέπραξε για τον παίκτη 75% περισσότερα χρήματα από την ψηλότερη προσφορά που είχε από το εξωτερικό, 3) η ΠΕΚ δεν μπορεί (η ψυχή της το ξέρει) παρά να δείχνει ευχαριστημένη για την ενίσχυση της ομάδας.

Για ποιόν γίνονται όλα αυτά; Ο Ολυμπιακός παίζει το χαρτί "θα πάρουμε καλύτερο παίκτη (το νέο Ρομπέρτο Κάρλος) με λιγότερα λεφτά", για να καθησυχάσει τον κόσμο της θύρας 7 και όχι μόνο. Ο Πανιώνιος με την αφοπλιστικά προκλητική ανακοίνωσή του καθησυχάζει την "πλατεία" πως έδωσε τον παίκτη γιατί δεν θάβρισκε (ποτέ ξανά) τέτοια ψηλή προσφορά, αδιαφορώντας αν αφήνει εκτεθειμένο (δηλαδή πως έπιασε κορόϊδο) τον αντισυμβαλλόμενό του αγοραστή. Ο Παναθηναϊκός επαναπαύεται προς το παρόν στη "ρελάνς" Βαρδινογιάννη και σκέπτεται τον Παοκ.

Μπορεί να μην είναι έτσι, αλλά παρόμοια δεν δείχνει ότι ήταν (επικοινωνιακά) και η λογική των μεγάλων εξερευνητών, όταν φθάνοντας σε άγνωστα μακρινά μέρη φόρτωναν τους ιθαγενείς με καθρεφτάκια;

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: