22.1.08

Διαδρομές

Φαίνεται πως στη διαδρομή προς τις (εσωκομματικές) εκλογές υπάρχει μια "στροφή", που κερδίζει το ενδιαφέρον κάποιου από τους μονομάχους. Πριν από 3-4 μήνες, καθώς η διαδικασία εκλογής προέδρου στο Πασοκ τραβούσε το δρόμο της, θα ήταν έκπληξη εάν σε κάθε ομιλία του Γ. Παπανδρέου δεν καταγγέλονταν -τουλάχιστον άπαξ- τα εκδοτικά συμφέροντα.

Η συμμετοχή του "καταγγελτικού" (για τα ΜΜΕ) λόγου στο επιτυχές για το σημερινό πρόεδρο του Πασοκ αποτέλεσμα της 11.11.07 μάλλον μελετήθηκε αρκούντως κι έτσι υιοθετείται σχεδόν στο σύνολό του από τον εκ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΝ Φ. Κουβέλη. Σε χθεσινή εκδήλωση στο Ηράκλειο φέρεται να δήλωσε: "... τις μέρες αυτές ο Συνασπισμός απολαμβάνει μια πρωτόγνωρη γι' αυτόν προβολή από τα ΜΜΕ και μάλιστα από ορισμένα που μέχρι τώρα ήταν από εχθρικά έως αδιάφορα απέναντί του. Αντιμετωπίζουν μεν θετικά τη διαφαινόμενη ανοδική τάση του ΣΥΡΙΖΑ, παρεμβαίνουν ωστόσο με μονομέρεια στις εσωκομματικές διαδικασίες για τη διαδοχή της ηγεσίας στον ΣΥΝ. Προσπαθούν έτσι να επηρεάσουν τους εσωκομματικούς συσχετισμούς άλλων κομμάτων σε σχέση με τις δικές τους ηγεσίες, αποτελώντας με τον τρόπο αυτό κέντρα παραεξουσίας".


Κι αν η επί τόσα χρόνια άσκηση από το Πασόκ εξουσίας έχει δημιουργήσει "ειδική" σχέση του με τα ΜΜΕ, στο ΣΥΝ τα πράγματα δεν δείχνουν διαφορετικά. Στόχος της καταγγελίας είναι η ενεργοποίηση στο εσωκομματικό κοινό "ιστορικών" ανακλαστικών του είδους "κοίτα ποιός στηρίζει τον αντίπαλό μου, για να αντιληφθείς ποιός πορεύεται σωστά". Ετσι, η ανάδειξη εκ μέρους του Φ. Κουβέλη της όποιας ("ύποπτης", όπως αφήνει αορίστως να εννοείται) υποστήριξης των ΜΜΕ προς τον Α. Τσίπρα, ως κυρίαρχου στοιχείου της προεκλογικής διαδικασίας, είναι μάλλον πολιτική ανάλυσης που χρησιμοποιεί στερεότυπα του "χθες" παρά ρεαλιστικό κι εκσυγχρονιστικό πολιτικό βλέμμα στο "σήμερα" και κυρίως στο "αύριο".

Ωστόσο, υπάρχει ένας τρόπος να ανατραπεί το προηγούμενο συμπέρασμα: Να βγεί ο Φ. Κουβέλης και να μιλήσει με συγκεκριμένα στοιχεία, που να αποδεικνύουν τα λόγια του. Αν υπάρχουν. Αλλιώς, κάνοντας γενικές κι αόριστες αναλύσεις για τα ΜΜΕ, την πολιτική και τις επιδιώξεις τους, που (όπως τεχνηέντως αφήνει να εννοείται) "εξυπηρετεί" καλύτερα ο αντίπαλός του, διευρύνει άθελά του (;) το "χάσμα" που (κατά πολλά ΜΜΕ) τον χωρίζει με τον Α. Τσίπρα. Απλά πράγματα.

(Η φωτογραφία έχει ληφθεί από
εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: