4.1.08

Η πρώτη νίκη

Στην πρώτη κούρσα (στην Αϊόβα) των προκριματικών εκλογών νικητές αναδείχθηκαν ο Μπ. Ομπάμα και ο Μ. Χάκαμπι. Εκπληξη για πολλούς είναι η τρίτη θέση της Χ. Κλίντον. Τίποτε δεν έχει κριθεί, ωστόσο η πρώτη νίκη είναι πάντα νίκη. Η παράσταση έχει μόλις αρχίσει και να πως τη βλέπει ο δημοσιογράφος Κρίστοφερ Χίτσενς σε άρθρο του με τίτλο "Πώς η Αμερική φαίνεται μπανανία*" στην Ουάσιγκτον Πόστ, που αναδημοσίευσαν χθές ΤΑ ΝΕΑ:

"«Τα σκάνδαλα στην Ουάσιγκτον», λέει ένας φίλος μου, «δεν αφορούν ποτέ το τι είναι παράνομο. Αφορούν το τι είναι νόμιμο». Κάπως έτσι η ανάδειξη των εκλεκτόρων στην Αϊόβα μπορεί να χαρακτηριστεί σκάνδαλο. Μια απαρχαιωμένη διαδικασία, με γελοίους κανονισμούς και ελάχιστη συμμετοχή ανάγεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε μέθοδο ανακήρυξης των «φαβορί» για το προεδρικό χρίσμα. Όλη η χώρα παρακολουθεί τους μισούς τού 45% των περίπου 85.000 Ρεπουμπλικανών εγγεγραμμένων να ψηφίζουν κάποιον επαρχιώτη άσχετο, που θεωρεί ότι ο Δαρβίνος έχει κάνει λάθος, και να ανακηρύσσεται «κύριος διεκδικητής».

Απ΄ όσο θυμάμαι, οι δημοσιογράφοι συμφωνούμε ότι θα πρέπει να δίνουμε μικρότερη προσοχή σε caucus (ψηφοφορία για την ανάδειξη εκλεκτόρων) όπως της Αϊόβα: δίνει απλά στους υποψηφίους μια πρώτη νίκη σε έναν αγώνα μεγάλης διάρκειας. Μόλις 124.000 Δημοκρατικοί πήραν μέρος στη διαδικασία αυτή το 2004, 1/4 των εγγεγραμμένων. Αν δηλαδή ο Μπάρακ Ομπάμα κερδίσει τη Χίλαρι Κλίντον για 2.000 ψήφους, θα τον ανακηρύξουμε «φονέα γιγάντων»; Μα αυτές δεν είναι εκλογές, ούτε καν προκριματικές.

Όπως γράφει ο συνάδελφός μου Νταν Μπαλτζ, στις προκριματικές οι ψηφοφόροι ήσυχα βάζουν το ψηφοδέλτιο στον φάκελο και φεύγουν. Στα caucus παραμένουν στο τμήμα επί πολλές ώρες και δεν υπάρχει μυστική ψήφος. Με την παρουσία φίλων, γειτόνων ή και αγνώστων, οι Δημοκρατικοί της Αϊόβα ψηφίζουν σηκώνοντας χέρια, διά βοής και μετακινούμενοι σε διαφορετικά σημεία της αίθουσας για να δείξουν ποιον υποψήφιο υποστηρίζουν.

Πριν από λίγο καιρό βρέθηκα στην Αϊόβα. Θα χαιρόμουν εάν οι σοβαροί και ζεστοί άνθρωποι αυτής της πολιτείας όντως έπαιζαν ουσιαστικό ρόλο στην πρώτη ημέρα της φετινής ψηφοφορίας. Όμως αυτοί που ελέγχουν τη διαδικασία είναι οι επαγγελματίες της πολιτικής, τα γεράκια των κομμάτων, εκείνοι που χειραγωγούν την κοινή γνώμη και οι δημοσκόποι. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν θα θεωρούσε φαβορί έναν κλόουν όπως ο Χάκαμπι εάν διεξάγονταν στην Αϊόβα σοβαρές προκριματικές εκλογές. Αυτή η διαδικασία ίσως είναι χρήσιμη προκειμένου να αναδειχτούν οι εκλέκτορες της πολιτείας αυτής, αν και αμφιβάλλω σοβαρά. Είναι ένας πολύ κακός τρόπος προκειμένου να επιλεγούν οι υποψήφιοι για την προεδρία και κάνει τις ΗΠΑ να μοιάζουν με μπανανία".

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(*) Δεν είναι απολύτως σαφές, τί καταλαβαίνει ο καθένας με τη μπανανία.

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: