18.1.08

Οταν την επανάσταση "συνεχίζουν" οι βιομηχανίες

Από το χθεσινό ΒΗΜΑ:

"Συγγνώμη ζήτησε από την κυβέρνηση της Κίνας και τον λαό της η διοίκηση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Citroen για διαφήμιση η οποία δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες της Ισπανίας και απεικονίζει τον Μάο Τσε Τουνγκ πονηρά «κατσουφιασμένο» μπροστά από ένα καινούργιο αυτοκίνητό της.

Κάτω από το «πειραγμένο» πορτρέτο του πρώην κινέζου ηγέτη αναγράφονται δύο διαφημιστικά μότο: ένα μεγάλο, «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», και ένα μικρό, «Είναι αλήθεια ότι είμαστε ηγέτες αλλά στη Citroen η επανάσταση δεν σταματά ποτέ».

Στη διαφήμιση χρησιμοποιείται το πασίγνωστο τεράστιο πορτρέτο το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Τιανανμνέν αλλά είναι τροποποιημένο ώστε να προσδίδεται στον «Μεγάλο Τιμονιέρη» έκφραση «δυσαρέσκειας» με τα χείλη σφιγμένα και προς τα πάνω.

«Η εικόνα έχει κακόβουλα τροποποιηθεί και φαίνεται πολύ παράξενη» αναφέρεται σε άρθρο της αγγλόφωνης κινεζικής εφημερίδας «Global Τimes». Η διαφήμιση με τον συνοφρυωμένο Μάο εξόργισε κινέζους χρήστες του Διαδικτύου που το εξέλαβαν ως προσβολή στο πρόσωπο του ηγέτη ο οποίος καθόρισε τις τύχες της αχανούς ασιατικής χώρας επί δεκαετίες.

Απόσυρση

Η Citroen έσπευσε να αποσύρει τη διαφήμιση και να ζητήσει άμεσα έγγραφη συγγνώμη, η οποία και δημοσιοποιήθηκε σε κινεζική εφημερίδα: «Η Citroen εκφράζει τη λύπη της για την όποια δυσαρέσκεια προκλήθηκε από τη διαφήμιση και ζητεί συγγνώμη από όλους όσοι θίχτηκαν».

Εκπρόσωπος της γαλλικής εταιρείας στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, έσπευσε να τονίσει: «Η Citroen δηλώνει και πάλι τη φιλία που τη συνδέει με τον κινεζικό λαό και σέβεται στο ακέραιο τις προσωπικότητες και τα σύμβολα που τον αντιπροσωπεύουν».

Τη δεκαετία του ΄40 και συγκεκριμένα από το 1945 ως το 1949 ο Μάο και το Κομμουνιστικό Κόμμα του επικράτησαν σε εμφύλιο πόλεμο επί των εθνικιστών Κινέζων, οι οποίοι έχαιραν αμερικανικής υποστήριξης. Οι κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ακολούθησαν ήταν ραγδαίες και ριζοσπαστικές, ενώ επικριτές του τον κατηγορούν για τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων κατά την εφαρμογή αμφιλεγόμενων πολιτικών του, ιδίως την περίοδο της Πολιτιστικής Επανάστασης τη δεκαετία του ΄60".

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Η εικόνα έχει ληφθεί από
εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: