17.7.08

Βλέποντας και κάνοντας

Από τα χθεσινά ΝΕΑ η είδηση:

"ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ καθώς είναι με μια επιδημία καρκίνου που έχει μειώσει κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής τους και τους απειλεί με εξαφάνιση, οι διάβολοι της Τασμανίας έχουν αρχίσει να αναπαράγονται σε πολύ νεώτερη ηλικία, καταπλήσσοντας τους επιστήμονες.


«Βλέπουμε την εξέλιξη να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας!», λέει η Μένα Τζόουνς, ζωολόγος στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας, στην Αυστραλία, η οποία μελετά εδώ και χρόνια τους κύκλους ζωής των διαβόλων. Οι διάβολοι της Τασμανίας ζουν όπως μαρτυρεί και το όνομά τους στο νησί της Τασμανίας, νότια της Αυστραλίας. Το βάρος τους φτάνει τα 13 κιλά και ονομάστηκαν διάβολοι από τους πρώτους Ευρωπαίους εποίκους λόγω των διαπεραστικών ουρλιαχτών τους και του δύστροπου χαρακτήρα τους.

Από το 1996, μια μεταδοτική μορφή καρκίνου έχει βαλθεί να τους αποδεκατίσει. Συνήθως, οι διάβολοι ζουν πέντε με έξι χρόνια και αναπαράγονται από την ηλικία των δύο έως την ηλικία των τεσσάρων ετών. Η επιδημία καρκίνου ωστόσο σκοτώνει πολλούς από αυτούς πριν κλείσουν τα τρία. Η Τζόουνς λοιπόν ανακάλυψε πως από τότε που ξέσπασε η ασθένεια, ο αριθμός των διαβόλων που αναπαράγονται σε ηλικία ενός έτους έχει 16πλασιαστεί.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη φορά που μια μεταδοτική ασθένεια επισπεύδει την αναπαραγωγική ηλικία σε θηλαστικό». Με τον τρόπο αυτό, η φύση δίνει και στους συναδέλφους της Τζόουνς περισσότερο χρόνο να βρουν κάποιο εμβόλιο για την επιδημία που θερίζει τους διαβόλους".


Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Πηγή της εικόνας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: