19.7.08

Περί γέλιου

Ο Μπίλ Κάρτερ έγραψε στους Τάϊμς της Νέας Υόρκης και τα ΝΕΑ αναδημοσίευσαν:

"Ποιο είναι το αστείο με τον Μπάρακ Ομπάμα; Προφανώς κανένα ή ίσως όχι ακόμα. Τη Δευτέρα το περιοδικό «Νew Υorker» δοκίμασε σκληρή σάτιρα για τον Δημοκρατικό υποψήφιο, απεικονίζοντας σε σκίτσο εκείνον και τη γυναίκα του ως μαχητικούς ισλαμιστές. Η αντίδραση και των δύο κομμάτων ήταν εκρηκτική.

Η κωμωδία δεν είναι εύκολη ούτε και για τα βραδινά σόου, οι παρουσιαστές των οποίων έχουν αποκτήσει φήμη από τους προκλητικούς μονολόγους τους: Τζέι Λένο, Ντέιβιντ Λέτερμαν και Κόναν Ο΄ Μπράιεν κάνουν μονίμως αστεία για τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Τζον ΜακΚέιν- όλα παραλλαγές στο ίδιο θέμα, την ηλικία του. Όμως έχουν κάνει ελάχιστα αστεία για τον Μπάρακ Ομπάμα. Σε ένα τηλεοπτικό τοπίο με λευκούς παρουσιαστές, λευκούς συγγραφείς και κυρίως λευκούς θεατές, είναι δύσκολο να γίνουν αστεία για έναν μαύρο πολιτικό. Οι συγγραφείς έχουν άλλο ένα πρόβλημα: ο Ομπάμα δεν έχει κάτι που να ξεχωρίζει ώστε να τους δώσει τροφή, ένα ευάλωτο σημείο- ο Μπιλ Κλίντον είχε τις γυναίκες, ο Αλ Γκορ την ψυχρότητά του, ο Τζορτζ Μπους τις συνεχείς γκάφες του.

«Το πρόβλημα είναι πως ο Ομπάμα δεν έχει κάτι μπουφόνικο» λέει ο Μάικ Μπάρι, που άρχισε να γράφει αστεία στις διάσημες εκπομπές του Τζόνι Κάρσον και τώρα συνεχίζει στον Λέτερμαν. «Δεν είναι μια κωμική φιγούρα». Έχουν γραφεί αστεία για το τι θα σκεφτόταν η Χίλαρι Κλίντον για τον Ομπάμα κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών και για τα χυδαία σχόλια του Τζέσε Τζάκσον πρόσφατα. Όμως, οτιδήποτε προσομοιάζει με αστείο για τον Ομπάμα, αποτυγχάνει. Όταν πριν από λίγο καιρό παρουσιαστής προσπάθησε να αστειευτεί για την αλλαγή θέσης του Ομπάμα σχετικά με τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας, το κοινό δεν αντέδρασε καθόλου. «Ξέρετε, επιτρέπετε να γελάσετε», τους είπε. Εκείνοι τίποτα. Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να αντιδρούν μέχρι εκεί που τους επιτρέπει η ιδεολογία τους".


Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Πηγή της εικόνας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: