30.7.08

Πολίτης Μακέϊν


Οσο καιρό ο Ομπάμα περιόδευε τις ΗΠΑ, πότε για τις ανάγκες προκριματικών εκλογών και πότε όχι, και η αναμέτρηση με τη Χίλαρι έδειχνε να κλείνει οριστικά υπέρ του, ο Μακέϊν είχε να λέει για την πλήρη απειρία του διαφαινόμενου μαύρου αντιπάλου του σε διεθνή θέματα και την υστέρηση που παρουσίαζε ως ηγέτης με διεθνή αντίκτυπο κι αναγνώριση.

Μετά το πρόσφατο ταξίδι του δημοκρατικού υποψήφιου εκτός ΗΠΑ και την επιτυχία που σημείωσε κυρίως στην Ευρώπη κι ιδιαίτερα στο Βερολίνο, ο Μακέϊν άρχισε να μιλάει (μάλλον περιπαικτικά) πως ο Ομπάμα έγινε κοσμοπολίτης, απευθύνεται στους πολίτες του κόσμου κι αγνοεί τους συμπατριώτες του και τα προβλήματά τους. Για αυτό επιχειρεί να αλλάξει την προεκλογική ατζέντα και να εστιάσει σε εσωτερικά θέματα. Προκειμένου να απαντήσει μάλιστα στην ομιλία του Ομπάμα στο Βερολίνο διάλεξε (ή του διάλεξαν) να επισκεφθεί ένα άλλο Βερολίνο στις ΗΠΑ, να φάει λουκάνικα και να πιεί μπύρα αστειευόμενος με τους θαμώνες.

Κι αν υπάρχει κάποιος που πιστεύει, πως η στάση του Μακέϊν είναι τυχαία το πρόσφατο άρθρο του Μ. Μητσού στα ΝΕΑ διαλύει κάθε απορία: "...Η στρατηγική του Στηβ Σμιτ, του συμμάχου του Καρλ Ρόουβ στον οποίο ο ΜακΚέιν μόλις ανέθεσε την ευθύνη της εκστρατείας του, είναι εξόχως επιθετική και ειρωνική. Ο στόχος της είναι γνωστός: να δείξει ότι ο Ομπάμα είναι ένας ελιτιστής διανοούμενος που δεν έχει καμιά επαφή με τους σκληρά εργαζόμενους Αμερικανούς. Το κόλπο έπιασε με τον Δουκάκη, έπιασε και με τον Κέρυ. Άραγε, η ιστορία θα επαναληφθεί;".

( Πηγή της φωτογραφίας του έργου της Κάρλα Πίρς)

Δεν υπάρχουν σχόλια: